Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Джордж Сорос се обявява в подкрепа на легализирането на марихуаната

По-добре да инвестираме в ефективно образование, вместо в неефективни арести и съдебни дела, казва инвеститорът

Джордж Сорос се обявява в подкрепа на легализирането на марихуаната

Според Сорос забраната за използване на марихуана е по-скоро ресурсоемка, отколкото да е полезна за обществото. Снимка: Flickr

Следващата седмица в американския щат Калифорния предстои референдум по въпроса за легализирането на марихуаната. Дни преди изпитването на обществените нагласи американският милиардер Джордж Сорос дари 1 млн. долара в подкрепа на легализирането на лекия наркотик.

В статия в Wall Street Journal той обяснява защо и какви са доводите му за легализирането на марихуаната.

„Законите ни срещу използването на марихуаната повече вредят, отколкото допринасят за нещо“, казва Сорос.

Криминализацията на марихуаната не й пречи да се превърне в една от най-често използваните и широко разпространени нелегални субстанции в САЩ и много други страни. Но битката срещу нея рефлектира в повече разходи за борба срещу използването й.

Правните защитници днес харчат милиарди от доларите на данъкоплатците годишно, за да защитават правата на уличените в използване на марихуана. Грубо 750 хиляди арестувани, хванати с малки дози марихуана, представляват повече от 40% от задържаните за употреба на наркотични вещества в САЩ.

Регулирането и налагането на данъци върху търговията с марихуана ще стимулира спестяването на милиарди от джобовете на данъкоплатците. Ще намали престъпността, проявите на жестокост и корупция, които се свързват предимно с пазара на наркотици. Така полицията ще може да се фокусира върху по-сериозните престъпления, посочва Сорос.

Расовите предразсъдъци също могат да помогнат да се разгадаят корените на забраната на използването на марихуана. Когато Калифорния, заедно с други американски щати, започва криминализиране на марихуаната през периода 1915-1933 година, като основна причина за това не се посочват нито изследване на влиянието на тревата върху човешкото здраве, нито на научни доклади за вредата й.

Забраната е била наложена заради предразсъдъците на тогавашните управляващи, защото марихуана са използвали предимно имигрантите от Мексико, които имали репутация на пушачи на „отровната трева“.

Кой все пак се облагодетелства от това марихуаната да остане в графата на нелегалните наркотици?

Най-много печелят основните криминални организации навсякъде по света, които изкарват милиарди долари годишно от нелегалната си търговия и които, още по-лошо, веднага ще загубят конкурентните си предимства, ако легализирането на марихуаната стане факт, пише милиардерът.

Макар някои да твърдят, че сивият сектор просто ще започне да търгува официално и това дори ще бъде от полза за икономката, по-вероятно е по-скоро да се насочат към друг вид търговия, тъй като след плащането на всички такси и данъци едва ли печалбите след легализирането ще са същите както и преди.

Естествено остава въпросът за това до колко ще е полезно за децата и тийнейджърите легализирането на марихуаната. Факт е обаче, че почти навсякъде по света е доста лесно да си купиш цигара марихуана – понякога по-лесно и от това да се сдобиеш с бутилка алкохол. Ето защо, според Сорос, не забраната, която явно не пречи на децата, които искат да пушат да го правят, а разговорите вкъщи и доброто образование могат да помогнат на младите да се предпазят от вредните навици.

„Предпочитам да инвестирам в ефективно образование, вместо в неефективни арести и затвори“, казва американският финансист и милиардер, който освен с валутните си спекулации, е известен и с фондацията си „Отворено общество“. Тя има представителство и у нас, а сред основните й задачи са да отстоява ценностите на гражданите, да организира дебати по ключови за различните страни теми, да помага за установяването на закони и институции, чрез които хората с различни възгледи и идеи да живеят заедно в разбирателство.

Още по темата: Новини марихуана

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 9 години
Няма профилна снимка
доста резон има в думите на Сорос. наистина ще изчезнат доста играчи от пазара, а икономиката ще мине на светло

факт е, че в холандия животът си върви нормално, не са се продрусали

Още от Новини
Как Кипър и ЕК се скараха заради сиренето халуми?