IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дъно? Нов борсово търгуван фонд следи глобалния уиски пазар

Фондът ще отразява представянето на компаниите в сектора, отваряйки нова ниша за инвеститорите

11:35 | 13.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Ако пазарът ви нервира, не пийте, а инвестирайте в пиене". Това е мотото на новия борсово търгуван фонд, който проследява представянето на акциите на производители и търговци на уиски и високоалкохолни напитки.

"Уискито е продуктът, който независимо от времената, било то добри или лоши, продължава да бъде консумиран", заяви мениджърът на фонда, цитиран от Market Watch. 

Борсово търгуваният фонд Spirited Funds/ETFMG Whiskey and Spirits направи своя дебют в сряда, с кода "WSKY", и е съставен основно от компании, които формират приходите си от производството или дистрибуция на уиски и други високоалкохолни продукти. Във фонда влизат международни компании, сред които Brown-Forman Corp.- производителя на Jack Daniel’s, френската Pernod Ricard и японската Kirin Holdings Co. 

“Смятаме, че се намираме в суперцикъл, който може да продължи 40 години, а в по-песимистичния случай – 25“, заяви Дейвид Болтън, президент и главен изпълнителен директор на Spirited Funds.

Болтън цитира данни на американския Съвет на производителите на високоалкохолни напитки Distilled Spirits Council, които показват, че през 2015 г. продажбите на високоалкохолни напитки в САЩ са донесли 72 млрд. долара, като се включва износът. Данните сочат още, че приходите от продажба на "супер премиум бърбън и Тенеси уиски" в САЩ са нараснали със 155% за периода 2010-2015 г.

Според друг доклад на Съвета, публикуван през февруари, годишните приходи на производителите в сектора са се повишавали всяка година от 2005 г. насам. Единственото изключение е било по време на следкризисната 2009 г., когато приходите са били с нулев ръст и са възлизали на 18,7 млрд. долара.

„Независимо от икономическото положение хората пият и се хранят, но някои изследвания сочат, че пиенето се увеличава, когато пазарите започнат да падат“, завърши Болтън

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още