IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добиването на злато за бижутерите се усложнява все повече във времена на война

Русия е най-големият производител на естествени диаманти в света и вторият по големина по златодобив

22:39 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Budrul Chukrut/Getty Images</em></p>

Снимка: Budrul Chukrut/Getty Images

За производителите на луксозни бижута и часовници става все по-трудно да си подсигуряват суровини и да адресират проблеми с нарушаване на човешки права във веригите на доставки, след като руското злато и диаманти остават извън досега заради войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Русия е най-големият производител на естествени диаманти в света, посочва Световният съвет на търговците на диаманти, и вторият по големина по златодобив по данни на Световния съвет по златото.

Производителят на Cartier – Richemont, заяви през март, че не купува диаманти, добивани в Русия, от началото на инвазията в Украйна на 24 февруари и потвърди в доклада си за устойчивост в четвъртък, че не купува рециклирано злато от Русия.

Рециклираното злато се следи внимателно, защото може да съдържа злато от съмнителен произход.

Неправителствената организация Swissaid казва, че скок на швейцарския внос на злато от Дубай през март е повдигнал въпроси миналия месец дали руско злато не проправя пътя си през емирството.

Ройтерс не е открил доказателства в подкрепа на това твърдение, но Робин Колвенбах, главен изпълнителен директор на швейцарската компания за обработка на злато Argor-Heraeus, казва за медията: „Човек може да предположи, че злато от Русия също може да се окаже в западните вериги за стойност чрез Дубай“.

Колвенбах казва, че компанията му не е приемала злато от руски действителни собственици от 24 февруари насам.

„Чувам, че има съмнения в Дубай, не купуваме злато от там“, казва новият ръководител по устойчивостта в Richemont Берангере Ручат за Ройтерс.

Пресслужбата на дубайското правителство не е отговорило веднага на искането за коментар.

Ручат казва, че Richemont има инструментите и опита да определя произхода на суровините и цели да знае до 2025 г. точния произход на всичкото си злато.

Компанията получава 94% от златото си чрез ин-хаус рафинерията Varinor, която се фокусира върху рециклирано злато от промишлен произход или стари бижута от Северна Америка, Западна Европа и Япония, но не разкрива доставчиците си.

Swatch Group заяви в доклада си за устойчивостта през 2021 г., че избягва използването на рециклирано злато от външни източници предвид липсата на проследимост обратно до мината.

Семейната часовникарска компания Patek Philippe заяви, че се доверява на доставчиците си и правилата, наложени от правителството, за източниците на суровини, а Chopard и Rolex не са върнали коментар на исканията за такъв.

Важен инструмент за компаниите за бижута и луксозни часовници, за да сертифицират произхода на рециклирано злато, са етикетите на Съвета за отговорни бижута, който играчите в индустрията избягват да критикуват публично.

Изключение направи High Horology Foundation, близка до Richemont, когато заяви в официални коментари по швейцарска реформа миналата година: „Стандартите на Съвета имат вратичка, която прави много лесно да се произвежда рециклирано злато – скраповете се рециклират и реално се произвеждат в отговорно сертифицирано злато по веригата на следене“.

Веригата на следене е най-строгият стандарт на Съвета за суровините, който, според сайта на асоциацията, трябва да „казва цялата история за това как са били добити, проследени и обработени, от мина до търговеца на дребно“. Само 221 от над 1500 члена на Съвета са сертифицирани по този стандарт.

Репутацията на органа бе засегната през март, когато Richemont, Pandora и Kering напуснаха заради отношенията на Съвета с руската държавна компания за диаманти Алроса.

Мениджърите на Richemont разкритикуваха управлението на Съвета по същото време, но Ручат казва, че сега отново говорят да запазят 15-те години работа по стандарт, който е важен да съществува.

Съветът заяви, че повечето компании, които са се оттеглили, са се завърнали в организацията. От там не са коментирали как ще се подобрят етикетите или управлениетп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още