IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброволци спасиха от разруха мозайките на паметника на Бузлуджа

Следващата голяма цел е отваряне на монумента за посетители

11:31 | 08.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Фондация &ldquo;Проект Бузлуджа&rdquo;</em></p>

Снимка: Фондация “Проект Бузлуджа”

Усилията по спасяването на мозайките на паметника на връх Бузлуджа продължават и вече дават резултати. Вече две години доброволци събират средства и реставрират монумента, а на 8 ноември завърши етапът по спасяването на мозайките от външния мозаечен кръг. Състоянието на мозайките през зимата ще се следи онлайн.

През септември екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен стабилизираха съществуващите мозайки, а след това строители изградиха защитен навес над мозайките, който ги предпазва от суровите климатични условия. Използвани са над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина. 

От фондация “Проект Бузлуджа”, която организира акцията по спасяването, коментираха в прессъобщение до медиите, че по същата технология миналата година са били стабилизирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси са спрени. 

б1 б1

„Финансирането тази година е изцяло българско. В кампанията “Осинови мозайка” десет личности и фирми финансираха и така спасиха конкретно мозаечно произведение. Кампанията подкрепиха и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени, докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата“, обясниха от фондацията.

Около 100 доброволци се включиха в 5 доброволчески акции за внасяне на строителните материали в сградата и за монтиране на защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг. Областната управа на Стара Загора и Община Казанлък също са се включили в акцията.

„Проект Бузлуджа“ продължава работата за опазване на сградата в две основни направления – спешни мерки на терен за спиране на разрухата и изготвяне и прилагане на цялостен “План за опазване и управление” на монумента.

Следващата цел е отварянето на сградата за посетители във възможно най-кратък срок.

б2 б2

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Наливане на вода в пробита каца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още