IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Домейн Бойар": Можем ли да защитим "българското" и правото ни да бъдем БЪЛГАРИ?

Заявената от нас марка BOLGARE не е по никакъв начин сходна на италианската BOLGHERI, твърдят от винопроизводителя в свое становище

13:30 | 25.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Седмици след като в края на октомври Investor.bg публикува информация за това, че двама европейски депутати повдигат въпроса за използването на бранда "Болгаре" във въпрос до Европейската комисия, с редакцията се свързаха от „Домейн Бойар“, който произвежда българската марка вина Bolgare. За да гарантираме обективност, предлагаме позицията на „Домейн Бойар“ без никаква редакторска намеса и запазвайки правописа и стила.

На 30.10.2020 investor.bg излезе с информацията, че двама италиански Евро депутати се опитват на политическо ниво да оказват натиск и да оспорват решението на Европейската патентна комисия, която на два пъти отхвърли искането на италианската изба Sassicaia да бъде заличена българската марка вина Bolgare на утвърденият роден производител „Домейн Бойар“. Италианските депутати Паоло де Кастро и Симона Бонафе се позовават на фонетична прилика между двете търговски марки, макар и графично да се изписват съвсем различно - Bolgheri и Bolgare. са са

Този казус повдига един много важен за нас българите въпрос – дали всеки път, когато искаме да сложим име на наши продукти носещи името на нашата държава и народност, италианците от областта Bolgheri ще се опитват да ни забраняват това…? Още повече да се управлява натиск на политическо ниво въпреки, че Европейската патентна комисия вече няколко пъти преразглежда въпросния казус по настояване на италианската изба Sassicaia и продължава да отсъжда в полза на българската марка „Bolgare“ правото на регистрация, тъй като не намира никакви основания или нарушение на Регламента за вината и винаро-лозарските продукти.

- „Заявената от нас марка e комбинирана и освен думата BOLGARE включва и графично изображение на иконични места и символи представящи България – къща от Копривщица,  Църквата Света София, буква „Б“ от кирилицата, гайда, българската роза, планините ни, красивите ни шевици и др.

Европейската патентна служба отсъди на 2 инстанции в наша полза с ясно становище, че заявената от нас BOLGARE не е по никакъв начин сходна на италианската марка BOLGHERI и по никакъв начин не уврежда интересите им. Затова и Европейската патентна служба допусна регистрацията на българската марка BOLGARE.“ – казва по случая изпълнителният директор на „Домейн Бойар“ Евгени Харамлийски.

„Идеята за създаването на нашата марка възникна в момент, когато усетихме, че локалните и национални ценности стават все по-важни за оформянето на нашата идентичност като отделни индивиди и нация като цяло, че трябва да се отличим от другите с нашите традиции, вкусове, дух… С тази идея създадохме марката Bolgare, с която да кажем „Наздраве“ за изконната ни традиция да правим хубаво вино, за уникалната ни природа, за красотата на нашите шевици, фолклор, за вкусната ни храна … В етикета, който пуснахме на вътрешния ни пазар са заложени символите на няколко от най-красивите български шевици от различни региони на България, защото те са едно от многото прекрасни неща в нашите традиции, които са повод за нас да се гордеем, че сме българи. Заставайки твърдо зад тази национална идея ние като компания дори подкрепяме и фолклорният ни ансамбъл „Българе“, защото ги смятаме за посланици на нашите прекрасни традиции, които те прославят по света със своите спектакли. И се надяваме, че всички българи ще се съгласят с нас - че като Българи би трябвало да имаме правото на такава наша си „българска“ марка вина, която да носи духa и идентичността ни, още повече когато става въпрос за вино, в което ние сме известни с вековните си традиции. Очевидно и Европейската патентна комисия, застава зад това. При храните и напитките това ще става все по-важно. Първоначалната ни идея бе да развиваме марката само на българския пазар, дори с подкрепата на нашите потребители вече променихме името на марката на етикета на кирилица „Болгаре“. Пуснахме и една чудесна ракия с етикет „Болгаре“. Подадохме документи за европейска регистрация, само защото наши клиенти проявиха интерес за продажбата им сред българите във Великобритания“ – допълват от „Домейн Бойар“.

…“Безпредметно е да се търси каквато и да било възможност за конкуренция между нашите вина и тези на Bolgheri, защото реално те няма как да се засекат в нито един пазар, тъй като са в коренно различни пазарни ниши и с абсолютно различна концепция.

Нашата марка е фокусирана върху местните традиции и сортове (Мавруд и Мускат), като в по-малък тираж предлагаме и Шардоне, Розе и Мерло.  Вината са леки и пивки, достъпни за широкия кръг любители на виното у нас, които обичат вкуса на нашите домашни вина.

Италианските от Bolgheri са съвсем друго нещо. Първо те са тероарни вина, сортовете, които използват са класическите за Бордо като основен е Каберне Совиньон, който не присъства в серията ни. Те са сред най-скъпите вина в Италия и се намират основно в най-високият клас ресторанти.

Италианците със сигурност нито са видели, нито са опитали нашите вина, преди да предявят тази претенция. Категорично не смятаме, че има каквато и да било опасност или конкурентност между нашите и техните вина и опозицията им е неоснователна“...


„От този казус възниква по сериозният въпрос, дали ако утре с друг български производител решим да направим например „българско бяло сирене“ с марка Bolgare или друг хранителен продукт, който от Bolgheri решат, че наподобява такъв произвеждащ се в тяхната област, отново ли ще се опитват да ни спрат…? И как бихме могли да защитим единтичността си и правото ни на наши „български“ марки спрямо тези на една малка област в Италия…?“, добавят от компанията. 

Запазен е оригиналният правопис и стил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още