IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове доставят четки за зъби и смартфони в Швейцария

Пилотен проект позволява апаратите да ускорят доставките, прелитайки над задръстени градски улици или естествени прегради като Цюрихското езеро

13:54 | 02.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дронове ще помагат в доставките на четки за зъби, дезодоранти и смартфони до домовете на швейцарците тази есен като част от пилотен проект, който е първият подобен над гъстонаселени райони, информира Асошиейтед прес. 

Дроновете ще вземат стоките от разпределителен център в района на Цюрих и ще ги пренасят на разстояние 8-16 км до микробуси, които ще ги доставят до домовете на клиентите. 

Според Андреас Раптопулос, главен изпълнителен директор на компанията за дронове Matternet, апаратите ще ускорят доставките, прелитайки над задръстени градски улици или естествени прегради като Цюрихското езеро. 

Matternet, чиято централа е в Менло Парк, Калифорния, си партнира по проекта с подразделението за микробуси на Mercedes-Benz и швейцарския стартъп за електронна търговия Siroop. 

Проектът е одобрен от швейцарските власти за гражданска авиация, които вече са дали зелена светлина и на друга програма на Matternet за медицински доставки между швейцарски болници. 

Компаниите представиха на 28 септември как ще работи системата.

Жена натовари пакет кафе на дрон, който прелетя няколко километра и кацна плавно на покрива на микробус на Mercedes-Benz. След поздравления за успешния полет, кафето бе приготвено и поднесено на няколко десетки гости на събитието. 

По думите на Раптопулос отношението на клиентите ще има решаващо значение за пилотния проект. Той призна, че бръмченето на дроновете може да е неприятно за съседите. Това е и една от причините последният етап на доставките да се прави с микробуси, макар че е възможно в бъдеще напредъкът на технологиите да намали шума.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още