IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dunkin' и Baskin-Robbins ще имат нов собственик след сделка за 11,3 млрд. долара

Това е една от най-големите трансакции в ресторантьорството

09:22 | 31.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Собственикът на Dunkin ’и Baskin-Robbins се е съгласил да бъде придобит от Inspire Brands Inc., подкрепена от частни капиталови инвестиции, в сделка на стойност 11,3 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Това е една от най-големите трансакции в ресторантьорството, допълва агенцията.

Inspire, която е собственик на вериги като Arby’s и Buffalo Wild Wings, ще придобие Dunkin ’Brands Group Inc. при 106,5 долара за акция, посочва се в изявление на компаниите. Това представлява премия от 20% спрямо цената на затваряне на 23 октомври преди съобщенията за преговорите по сделката да доведат до поскъпване на книжата.

Пол Браун, съосновател и главен изпълнителен директор на Inspire Brands, посочва в изявление, че марките Dunkin' и Baskin-Robbins са „две от най-емблематичните марки ресторанти в света“ и ще укрепят Inspire със своите международни операции, лицензи и 15 милиона лоялни потребители.

Сделката подчертава перспективите за растеж на Dunkin и добавя основни марки към портфолиото на Inspire. Пандемията наруши потребителските навици и натовари финансите на много ресторанти, но инвестицията в дигитални операции на Dunkin ’и разширяването отвъд традиционните закуски помогнаха на акциите й да изпреварят пазара тази година.

Акциите на компанията поскъпват с 32% тази година. Откакто се появиха новините за преговори за сделката преди седмица, книжата натрупаха 12%.

Сделката идва в нестабилно време за ресторантьорската индустрия и особено за заведенията, фокусирани върху закуската, тъй като затварянето на офиси означава по-малко пътувания до работното място и по-малко посещения на кафенетата. Конкурентът McDonald’s Corp. определи това като проблемна категория, а Starbucks Corp. се бори със спад в продажбите.

Все пак Dunkin’ отчете печалба и продажби, които надвишават прогнозите на анализаторите.

Компанията се справя добре благодарение на инвестициите в мобилното и приложение за поръчки, подобряване на безконтактните опции за закупуване и азширяване в категорията за обяд, където преди това компанията имаше малко присъствие.

„Пазарът тепърва започва да кредитира Dunkin’ за възможностите, които тя откри, за да постигне устойчив растеж“, коментира в скорошна бележка анализаторът на KeyBanc Ерик Гонсалес.

Inspire, подкрепена от базираната в Атланта компания за дялови инвестиции Roark Capital, стартира през 2018 г. чрез сливането на Arby’s и Buffalo Wild Wings. Компанията, която оттогава придоби Sonic и Jimmy John’s, заяви, че иска да изгради колекция от ресторантски марки, обслужващи клиенти на различни пазари.

Очаква се сделката за Dunkin ’да приключи до края на годината. Bank of America Corp. съветва Dunkin ’за сделката, а Barclays Plc съветва Inspire.

Dunkin ’, която имаше продажби през миналата година за 1,4 милиарда долара, осигурява на Inspire портфолио от над 12 500 Dunkin’ и почти 8 000 ресторанта Baskin-Robbins по целия свят. Сделката се случва около 9 години, след като компанията излезе на борсата, а след приключването и компанията ще бъде свалена от търговия. През 2006 г. тя беше продадена от Pernod Ricard на група купувачи, включително Bain Capital, Carlyle Group и Thomas H. Lee Partners за 2,4 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още