IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама готвачи загърбват краудфъндинга, въпреки че се нуждаят от 4,1 млн. долара

Харис и Ротерам са решили да съберат необходимите им средства за отваряне на ресторант чрез специална схема

13:51 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Двама майстор готвачи основаха собствена компания за набиране на средства за създаването специално място за похапване в Източен Лондон. 

Том Харис и Джон Ротерам се нуждаят от 4,1 млн. долара, за да се сдобият с имот в сграда, в която в момента се помещава Marksman pub. Именно над бара те планират да отворят ресторант и да добавят няколко хотелски стаи на горния етаж, съобщава Bloomberg. 

Източен Лондон е район на работническата класа. През последните години той се превърна в модерен център на барове и ресторанти. Тук се намира и Clove Club, който отвори врати миналата година, след като събра необходимите средства от сайт за краудфъндинг. Терминът „краудфъндинг“ (от англ. crowdfunding) се свързва с използване на онлайн общности за финансиране на даден бизнес или проект. В интернет има редица сайтове, които предлагат подобна възможност за нуждите на музиката и филмовото изкуство. 

Харис и Ротерам не разчитат на същия метод за осигуряване на необходимото им финансиране. Двамата събират средства чрез Предприемаческата инвестиционна схема на британското правителство и планират да добавят 100 000 паунда от собствено финансиране.

„Вече сме събрали половината средства“, разкри 39-годишният Харис по време на телефонно интервю. Решението за търсенето на подобно финансиране е породено преди всичко от сумата, която трябва да бъде събрана, уточняват двамата съдружници, които преди са работили заедно в St. John Chinatown.

Компанията им Harris, Rotheram & Co. работи с Daedalus Partners, а офертата им е отворена до 30-и юни. Инвестиционната схема, по която са избрали да работят, предвижда специални данъчни облекчения за инвеститори.

За разлика от тях Clove Club успя да събере 250 000 паунда чрез краудфъндинг сайта Crowdcube. Най-малката сума, която получи, е 1000 паунда.

“Отваряхме ресторанта по време на икономическия спад и нямахме доказан професионален опит като ресторантьори“, твърди единият от основателите на заведението Даниел Уилис. Той добавя, че банките не искали да им отпуснат кредит, ето защо трябвало да започнат по друг начин, но без дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още