IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единбург е първият британски град, който въвежда такса за туристите

Средствата ще бъдат използвани за по-доброто управление на града

21:00 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шотландската столица Единбург ще се превърне в първия британски град, който въвежда туристическа такса в опит да управлява по-добре последиците от растящия брой посетители и повишаването на заетостта на хотелите, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Единбург, който е един от най-живописните британски градове, е бил посещаван от средно 1,75 млн. чужденци на година между 2015 и 2017 г., което го превръща във втория най-посещаван град във Великобритания след Лондон.
Заетостта на хотелските стаи беше най-високата сред британските градове през 2017 г. със средно 83,7%.

Местните власти съобщиха, че ще използват средствата от таксата от 2 паунда (2,60 долара) на стая на нощ „за подобряване на обектите и по-доброто управление на града“ подобно на други европейски градове като Барселона и Рим.

Туристическата такса обаче е непопулярна сред някои компании. Допитване на местните власти установи, че само 51% от доставчиците на места за настаняване подкрепят идеята, която трябва да бъде одобрена и от шотландския парламент.

„Сега не е подходящият момент за нова такса и още бюрокрация за малките компании“, заяви в Twitter Гари Кларк, ръководител на Федерацията на дребния бизнес.

Хотелиерски асоциации също изразиха притеснение от новата такса за туристите в чувствителен момент за икономиката.
Единбург e скалист град със замък в центъра на града, който се намира върху спящ вулкан. В града живеят половин милион души и в него се провежда 60-годишен международен фестивал на изкуствата през август, който привлича огромен брой посетители.

Миналата година над три милиона души са посетили трите летни фестивала в шотландската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още