IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единственият производител на изкуствени елхи в България изнася 70% от дръвчетата

От град Раковски към пазара потеглят 150 хил. изкуствени елхи годишно

11:59 | 26.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Единственият производител на изкуствени елхи в България, а и на Балканите, продава 150 хил. дръвчета годишно. Дружеството ГРИПС произвежда елхи от 2004 г. и в момента във фабриката в град Раковски са заети 55 човека, съобщи управителят на компанията Йонко Земярски. Годишно продажбите растат с около 15 процента.

Тази година компанията прави общо 15 модела. През 2017–2018 г. са инвестирани 300 хил. евро в нова линия, включително за 3D eлха – наречена така заради максимално естествения й вид.

Над 70% от производството се изнася в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Македония, Словения, Австрия и други страни.

elha1 elha1

Проучване на компанията в България и седемте страни, които са основен пазар, показва, че най-често хората си купуват зелени изкуствени елхи в различни нюанси. 

На второ място са „заскрежените“ и белите, които са най-търсени в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватия. В някои балкански държави като Македония и Хърватия потребителите смело избират елхи дори в червено.

Най-голямо е разнообразието в Австрия, където експериментират със сини, розови и оранжеви дръвчета.

На цветни елхи се спира и частният сектор – търговски центрове, магазини, банки, застрахователи.  

elha22.jpg elha22.jpg

Българинът отделя средно между 90 и 100 лева за изкуствена коледна елха. Приблизително толкова отделят и семействата в Румъния, Македония, Сърбия и Австрия (45-50 евро).

Около 20% повече дават в Унгария и Хърватия (60-65 евро), а най-много – в Словения (100 евро). В последните години семействата харчат повече и няма разлика между столиците и големите градове.  

Кога се украсява коледната елха?

В Хърватия, Унгария, Австрия и Словения елхата се украсява още в средата на ноември и се прибира след 20 януари. В Сърбия, Македония, България и Румъния това става по-късно, в началото на декември, а свалянето на украсата – около 6-15 януари.

В осемте държави и на първо място при избора е критерият „реалистичност“ - колко близко е декоративната елха до естествената. На второ място е цената, на трето – формата, на четвърто – височината.

В България и Хърватия семействата поръчват най-често елха с височина 1,80 м (стандарт за апартамент), а в Словения – размер нагоре, 2,20 м.

Новост е търсенето на елхи, подходящи за външни условия. Най-често те се поръчват от частния и публичния сектор. Има търсене и от домакинства, които украсяват елхата пред къщата с LED светлини.

Най-често семействата сменят своята елха на 5 години, а най-рядко – след десетата.

За неформалното проучване са използвани данни от периода ноември 2017 – ноември 2018 г. 

elha2.jpg elha2.jpg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още