IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една златна, 15 сребърни и една медна монета ще отсече БНБ до 2021 г.

Сребърни пари с ликовете на Евлоги и Христо Георгиеви, Раковски, цар Калоян и хан Омуртаг влязоха в програмата на БНБ за отбелязване на кръгли годишнини

16:40 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БНБ</em></p>

Снимка: Архив БНБ

Отливането на златна монета с Рождество Христово, 15 сребърни и една медна монета планира да пусне в обращение Българската народна банка до 2021 г., реши управителният съвет на централната банка.

През следващите три години - от 2019 до 2021, трябва да бъдат излязат 17 възпоменателни монети, пише в предварителната Монетна програма на централната банка, съобщи БНБ на сайта си.

През януари догодина е планирано отливането на сребърна десетолевка послучай домакинството на Пловдив като европейска столица на културата.

През юни трябва да излезе сребърна монета от 10 лева от поредицата „Именити българи” с тематика „Българско Възраждане”с образите на Евлоги и Христо Георгиеви.

За септември е планирано да излязат сребърни възпоменателни монети с номинал 10 лева за отбелязване на 150 години Българска академия на науките, а от поредицата с християнски мотиви „Български църкви и манастири” тематично е избран Дряновският манастир.

През 2020 година трябва да да се пусне в обращение сребърна монета с нанесено частично позлатяване с образа на цар Калоян от историческата поредица Средновековни български владетели.

От поредицата „Етнография”, която пресъздава български традиции и обичаи, Монетният двор трябва да отлее сребърна монета с кукери.

По случай 125 години от рождението на Гео Милев ще бъде отлята възпоменателна медна монета в поредицата „Именити българи”, с която ще се отбележи приносът на забележителния български творец.

През 2020 г. БНБ ще пусне в обращение златна монета „Рождество Христово" от поредицата „Християнство” като част от тематиката, свързана с „Българска иконография”.

За 2021 година са планирани да излязат възпоменателни сребърни пари с нанесено частично позлатяване с образа на хан Омуртаг от  историческата поредица „Средновековни български владетели”.

Сребърната монета „Нестинарство” е от поредицата „Етнография”, с която се популяризират български традиции и обичаи.

Същият благороден метал ще бъде използван за изработката на монети с образа на Георги Сава Раковски по случай 200 години от рождението на именития българин.

Сребърна монета ще излезе и за стогодишния юбилей на Националната музикална академия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още