IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът на коронавируса: Шанхай измести Лондон като най-свързания по въздух град

Четирите водещи града в индекса на ИАТА се намират в Китай

21:35 | 27.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Шанхай детронира Лондон и се превърна в най-свързания по въздух град в света, след като коронавирусът разтърси международните пътувания, предава ВВС.

Свързаността на Лондон по въздух е намаляла с 67%, сочат данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). Шанхай се изкачва в класацията и сега всичките четири най-свързани града в света се намират в Китай.

ИАТА отбелязва, че пандемията „унищожи напредък за един век“ в областта на свързаността между градовете „Драматичната промяна показва мащаба на пренареждане на свързаността в света през последните месеци“, коментира Сибастиан Микош, говорител на ИАТА.

Големи транспортни хъбове като Лондон, Ню Йорк и Токио понасят тежък удар заради резкия спад на полетите в и извън градовете.

„Няма победители, просто някои играчи имат по-малко рани. За кратко време унищожихме напредък за един век в сближаването на хората и свързването на пазарите“, допълниМикош.

Въздушният трафик в Китай до голяма степен се е възстановил и по време на празничния сезон около Златната седмица 425 млн. души са пътували в страната, сочат данни на китайските министерство на туризма.

Освен това Китай постепенно отваря въздушни коридори и обсъжда споразумения за пътуване без карантина с редица страни, включително Япония и Сингапур.

Сега четирите най-свързани града в света са Шанхай, Пекин, Гуанджоу и Чънду. По-рано тази седмица китайският президент Си Дзинпин призова за „глобален механизъм“, който да използва QR кодове за отваряне на международните пътувания.

Големите губещи

Но останалата част от Азия не се представя  толкова добре. Тайландската столица Банкок и Хонконг регистрираха рязък спад от 81% на свързаността.

Индексът на ИАТА за въздушната свързаност измерва колко добре свързани са градовете в дадена страна с други градове в света, които са от голямо значение за търговията, туризма, инвестициите и икономиките им. Организацията счита, че 46 млн. работни места, подкрепени от въздушния транспорт, са застрашени.

През последните две десетилетия броят на градовете, които са директно свързани по въздух, нарасна над два пъти, а цената на пътуванията значително намалява.

„Преди пандемията от COVID-19 ръстът на въздушната свързаност беше история на глобален успех“, отбелязва Микош.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още