IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетският туризъм се подготвя за трудна зима

Обичайно най-активният туристически сезон в страната - от октомври до май, сега се сблъсква с липса на посетители

17:00 | 18.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На пирамидите в Гиза само шепа туристи се разхождат сред древните чудеса. Дванадесет души се появяват, за да се възхитят на извисяващите се колонади на Луксор в деня, в който той отново отваря врати този месец. В курортите на Червено море в Египет броят на посетителите е доста под този от предходни години, предава Ройтерс.

Въпреки пускането на международните полети, отварянето на туристическите обекти и контролирането на случаите на коронавирус в Египет собствениците на хотели и екскурзоводите признават, че ключовият зимен сезон, започващ от октомври, ще бъде труден.

Това може да са лоши новини за икономиката. Властите твърдят, че туризмът губи около 1 млрд. долара всеки месец от затварянето му през март с цел овладяване на пандемията.

Египетските власти казват, че полагат всички усилия, за да успокоят туристите за тяхната безопасност и да ги насърчат да посещават страната, с надеждата, че секторът постепенно ще се съживи.

Египет не е единствената страна, която преживява спад на туризма, но понася наистина сериозен удар, поради което взе 8 млрд. долара нови заеми от Международния валутен фонд тази година.

„Преди имаше по около 50 автобуса тук. Сега няма нито един“, посочва Самир, търговец на сувенири, който работи до пирамидите, южно от Кайро, от повече от 30 години. Той продава стоките си, за да плаща за училището на сина си.

„Имахме само един автобус, пълен с руснаци, преди седмица. Направиха няколко снимки и си тръгнаха“, коментира още той.

През следващата година трябва да бъде открит музей до пирамидите, което увеличава нуждата от бързо възстановяване през 2021 г.

Западняците обикновено се стичат към историческите забележителности на Египет и златните му пясъци между октомври и май, за да избегнат студа у дома и да си спестят прекалената жега на лятото в Египет.

Докато секторът се възстановява, хотелските курорти оперират под половината от капацитета си, а основните места остават практически празни, казват работници в туризма и представители на властите.

По думите на Гхада Шалаби, заместник-министър на туризма и антиките, посетителите постепенно се завръщат по крайбрежните курорти, но сигурността на хората е взела превес над увеличаването на броя на туристите.

В момента хотелите предлагат 50% от капацитета си, в съответствие със здравните регулации. Заетостта в Шарм ел-Шеких е 30-35%, а в курорта Хургада е 35-45%, посочват от министерството на туризма.

Круизите по Нил трябва да започнат отново от октомври, но не се очаква резервациите да скочат без връщането на чартърните полети.

Държавата се зае да защити сектора с извънредно финансиране. Над 9000 регистрирани екскурзоводи ще получават по 500 паунда (32 долара) месечно до края на годината. Туристическите фирми настояват за удължаване на периода, в който са освободени от някои такси.

Мохамед Отман, който притежава круизна лодка, която плава по Нил, както и хотел и предлага културен туризъм в Южен Египет, твърди, че се надява на някои резервации през ноември, както и че отварянето е дало важен сигнал.

Официално регистрираните случаи на коронавирус в страната спаднаха до под 200 дневно от пика от 1500 в средата на юни.

Властите твърдят, че туристическите обекти и хотели са обект на стриктен контрол. Влизащите в страната са задължени да си направят PCR тест. Но Европейският съюз не е добавил Египет към списъка си със страни, до които е безопасно да се пътува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още