IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Данъчната сделка на Starbucks в Холандия може би е незаконна държавна помощ

Холандското правителство отрича обвиненията, а от американската верига кафенета вярват, че разследването ще покаже, че няма нарушения

16:10 | 14.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Данъчната сделка на Starbucks в Холандия може би е незаконна държавна помощ

Регулаторните органи на Европейския съюз (ЕС) обясняват защо смятат, че данъчна сделка, сключена от Starbucks Corp. в Холандия, представлява незаконна държавна помощ. С този ход се маркира следващата фаза на разследването, което може да принуди американската верига кафенета да се бръкне дълбоко за неплатени, но дължими данъци, отбелязва Wall Street Journal.

В писмо до холандското правителство Европейската комисия (ЕК) изразява предварително становище, че данъчната сделка, сключена от производственото поделение на Starbucks в Холандия, представлява незаконна държавна помощ. Според регулатора методът, използван от холандските власти за изчисляване на данъците, нарушава насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„ЕК смята, че данъчната сделка толерира съмнителни корекции, които позволяват на Starbucks Manufacturing BV да намали базата, която подлежи на облагане с корпоративен данък в Холандия“, гласи писмото на ЕК.

Холандското правителство отговаря бързо на обвиненията, посочвайки, че е убедено, че данъчното споразумение със Starbucks не представлява незаконна държавна помощ.

„Имайки предвид, че трансферните цени на Starbucks Manufacturing BV са образувани в съответствие с принципите на ОИСР и на националното законодателство, което е базирано на тях, няма повод за съмнение, че Starbucks няма избирателно предимство“, пише министърът на финансите на Холандия Ерик Виебес до парламента.

От Starbucks са съгласни, че разследването „ще разкрие, че не е налице избирателно предимство и че изпълняваме всички препоръки на ОИСР и всички данъчни закони“, гласи становище на компанията.

Европейските регулатори се фокусират върху трансферните цени, при които мултинационалните компании определят външни цени за стоките и услугите, продавани от едно дъщерно предприятие или от друго. Компаниите имат стимул да увеличават цените на стоките и услугите, продавани от дъщерно предприятие в държава с ниски данъци на дъщерно предприятие в държава с високи данъци с цел намаление на данъчните задължения. Препоръките на ОИСР гласят, че трансферните цени трябва да бъдат определяни „независимо и равностойно“, отразявайки задълженията на отделните компании.

В писмото, изпратено в петък и наброяващо 40 страници, ЕК отбелязва, че роялти таксите, платени от Starbucks Manufacturing BV, може би са надценени с цел намаляване на данъчната тежест за компанията.

Според ЕК холандските власти „грешат“ за това, че третират производственото звено като производител и доставчик с нисък риск за данъчни цели „въпреки доказателствата, сочещи обратното“. Данъчните задължения на поделението за периода от 2010-2012 г. „биха нараснали седем пъти“, ако печалбата се базира на общите разходи, а не на надценените оперативни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още