IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подкрепя предложение да се забранят сцените с пушачи във филмите

Наскоро френският здравен министър Агнес Бюзан заяви, че е готова да забрани подобни сцени във френските филми

21:24 | 21.11.17 г. 4
<p>
	Сцена от &quot;Животът е прекрасен&quot;. <em>Снимка: Flickr/Insomnia Cured Here</em></p>

Сцена от "Животът е прекрасен". Снимка: Flickr/Insomnia Cured Here

Европейската комисия ще подкрепи наскоро представената идея във Франция за забрана на тютюнопушенето във филмите, за да се направи употребата на цигари по-малко привлекателна, коментира представител на ЕС за euractiv.com

Комисията приветства всички мерки, предприети от страните в Европейския съюз, които правят тютюнопушенето по-малко привлекателно и намаляват употребата му, особено след младите хора“, казва говорителят на Европейската комисия Анка Падурару.

В изказване пред френския Сенат на 16 ноември по повод повишаването на цените на цигарите френският здравен министър Агнес Бюзан заяви, че е готова да предприеме „твърди действия“, за да се пребори с тютюнопушенето и да го забрани във френските филми.

Изказването на Бюзан бе в отговор на критика от страна на социалистите, че френските филмови компании насърчават рекламирането на цигари.

72% от новите френски филми имат поне една сцена с някого, който пуши. Това малко или много помага употребата [на цигари] да стане нещо обикновено, дори да го насърчава, сред деца и младежи“, казаха от партията.

Не разбирам защо цигарите са толкова важни във френското кино“, каза Бюзан.

Според Доминик Енгуйен от European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP) подобен ход би бил „огромна стъпка“ напред в денормализирането на пушенето, особено сред младите хора.

Във Франция повече от едно на всеки четири лица на 15-годишна възраст пуши редовно и всяка инициатива, която да не позволи те да се превърнат в цели на тютюневата промишленост, е полезна, за да ги защити от живот на пристрастеност“, пояснява той.

От друга страна според Гийом Перигуа, директор на Forest EU – група в защита правата на пушачите, вярва, че подобна мярка би била „странна цензура“.

Фактът, че детските анимации не показват сцени с пушачи е нещо хубаво“, казва той. „Но филмите за по-възрастните публики трябва да могат да отразяват реалния живот, не свят без пушене. В по-голямата част от западния свят, включително Франция, между една четвърт и една трета от възрастното население пуши“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Абе сетих се един виц по случая:Иванчо отишъл при Марийка на гости, затворили се в стаята и почнали с*кса, в един момемт влиза бабата на Марийка и вика: "Вий ко прайте тука?", а Марийка: "Ами с*екс правим!". "Ааа добре" - казала бабата - "Аз мислех че цигари пушите."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 6 години
тая статия си плаче за руски *** :) някой да каже, пушене не може, а хомо сцени може :):) ... и после пак руската пропагандна машина ще е виновна че вие и давате храна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
... щото това сигурно е най големия проблем и точно това е решението ... цензура ! Как не се научихте от историята, да ви еааа в некадърниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
tonibg
преди 6 години
За цигарите добре, но защо в повечето филми приемат под една или друга форма наркотици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още