IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК взима "Барселона" и "Реал" на мушката

Двата най-големи по приходи футболни клубове са разследвани заради незаконна държавна помощ

17:22 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;&quot;Барселона&quot; и &quot;Реал&quot; ще си имат сериозни проблеми в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 "Барселона" и "Реал" ще си имат сериозни проблеми в Брюксел. Снимка: Ройтерс

"Барселона" и "Реал" (Мадрид) – двата най-големи по приходи футболни клубове са сред общо седемте испански клуба, които Европейската комисия разследва за получаване на незаконна държавна помощ, заяви испанският министър на външните работи Хосе Гарсия-Маргайо, цитиран от Bloomberg.

Европейската комисия ще открие по-задълбочено разследване в сряда дали те неправомерно са получили държавни субсидии под формата на данъчни облекчения, заеми и друг вид помощ, заяви Гарсия-Маргало заяви пред репортери в Брюксел. Неговите коментари бяха потвърдени от говорител на Министерство на външните работи.

Останалите пет проверявани тима са елитните "Атлетик" (Билбао), "Осасуна", "Валенсия", "Елче" и втородивизионният "Еркулес".

Испанското правителство отхвърля обвиненията и „ще се бори, за да защити испанските клубове, които са част от марката на Испания", каза Гарсия-Маргало. Реал и Барселона са най-богатите футболни клубове по продажби, като според Deloitte LLP имат общи годишни приходи от около 1 милиард евро. 

Регулаторите на ЕС могат да изискват от компаниите да изплащат помощи от правителствата, които са им предоставили нечестно предимство пред конкурентите им, включително освобождаване от данъчно облагане. 

През 2012 г. ЕК започна задълбочено разследване за сметките на испанските клубове. След като комисията официално обяви обвиненията, клубовете ще разполагат с четири месеца, за да докажат невиността си.

Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня, заяви пред репортери, че регулаторните органи на ЕС ще обсъдят испанските футболни клубове в сряда. Алмуния вече е насрочил пресконференция за антитръстовата политика и въпросите за държавните помощи.

Според говорителя на Министерството на външните работи „Реал“ Мадрид, „Барселона“, „Атлетик“ Билбао и „Осасуна“ ще бъдат разследвани заради операции по испанския закон от 1990 г., като спортни институции, собственост на членове, което им позволява някои данъчни облекчения, с които други клубове не разполагат.

ЕС също така ще проучи дали „Реал“ Мадрид и „Атлетик“ Билбао са получили държавна помощ в имотни сделки, свързани с техните стадиони, както и дали „Валенсия“, „Хераклес“ и „Елче“ са получили неправомерно кредити от местните власти, заяви още говорителят на министерството.

Според сключено през 2011 г. споразумение кметството на Мадрид предостави на „Реал“ правото да се разпорежда със земята пред своя стадион „Сантяго Бернабеу“. „Реал“, който възнамерява да построи търговски център на мястото, все още не е намерил финансиране за проекта.

Регулаторите на ЕС бяха сезирани от европейския омбудсман, който наблюдава агенциите на ЕС, който ги призова да вземат решение относно разследването за държавна подкрепа на клубовете до юни 2014 г., се казва в изявление днес.

Омбудсманът заяви, че ЕС не е успял да вземе своевременно решение и не успява да разсее подозренията, че Алмуния не е бил склонен да започне дело срещу любимия си клуб. Инвеститорите в редица европейски футболни клубове са се оплакали от данъчните предимства за испанските клубове през 2009 г., се казва в изявлението на омбудсмана.

„Всеки конфликт на интереси в този случай би бил "неприемлив", заяви говорителят на Алмуния Коломбани пред репортери на пресконференцията в Брюксел днес.

Според информация на местните медии общите задължения на испанските клубове достигат близо 700 млн. евро към март. За последните 13 години задълженията на „Атлетико“ Мадрид“ са набъбнали до 115 млн. евро.  

Пет холандски отбора пък, сред които ПСВ Айндховен, са разследвани от ЕС заради помощ от местните кметства, включително отказ от плащания и закупуване на съоръжения, земя и тренировъчни бази. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още