IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва разследване и срещу Nike

Комисията ще проверява дали с данъчните си практики Холандия не е облагодетелствала компанията за спортни стоки

20:00 | 10.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Европейската комисия започва задълбочено разследване, за да провери дали данъчните правила, предоставени от Холандия на компанията за спортни стоки Nike, не са предоставили на компанията нечестно предимство пред конкурентите ѝ, съобщава ЕК в свое прессъобщение.

Разследването е свързано с пет данъчни постановления, издадени от Холандия към две компании от групата на Nike, които разработват, продават и отчитат продажбите на продуктите в Европа, Близкия изток и Африка.

Страните членки не трябва да позволяват на компаниите да изграждат сложни структури, които нечестно намаляват данъчната им печалба и им дава несправедливо предимство пред конкурентите“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Съгласно правилата за държавна помощ на ЕС Комисията им право да поиска от Холандия да възстанови всяка незаконна държавна подкрепа, от която се е възползвала Nike от 2009 г. насам, коментира Financial Times.

Опасенията на ЕК са свързани основно с метод, използван за изчисление на лицензионни възнаграждения в рамките на корпоративната структура на Nike, които са били одобрени от Холандия с данъчни постановления, две от които са в сила днес.

Nike European Operations Netherlands и Converse Netherlands притежават лицензи върху правата да провеждат продукти на групата в Европа, но плащат лицензионни възнаграждения за правата на две други компании от групата на Nike, които са „прозрачни“ за данъчни цели.

В резултат на това двете компании, управляващи продажбите, „са облагани само в Холандия с ограничен оперативен марж въз основа на продажбите“, посочва Комисията.

На този етап Комисията се опасява, че лицензионните плащания, одобрени от постановленията, може да не отразяват икономическата реалност“, казва ЕК в прессъобщението си. „Те явно са по-високи от това, което независимите компании, договарящи по пазарни условия, биха установили помежду си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още