IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екосистема в буркан решава проблема с вехнещите цветя

Градинките се справят с поливане веднъж на три месеца

14:48 | 19.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Facebook</em></p>

Снимки: Facebook

Как да отгледаме растение, различно от кактус, което да издържи без поливане? Кристиан Петров и съпругата му Радослава решават да се справят с вехнещите букети цветя, които отиват в кофата за боклук, дни след като са подарени. Същото често се случва и с цветята в саксия поради различни трудности около отглеждането им.

Идеята им хрумва през януари тази година, а през април на пазара вече има работещо решение - миниатюрната екосистема в буркан Jungle Jar, обяснява Кристиан. Градинките с влаголюбиви  растения са ръчно изработени и искат поливане веднъж на три месеца. 

Кристиан разказва, че идеята всъщност не е нова – подобни системи по света се наричат терариум, флорариум, градинка в бутилка. Първото име е Wardian case, измислено през 1829 г. от ботаника д-р Натаниел Уорд.

На практика имаме екосистема – растението има кислород и въглероден двуокис, водният цикъл е затворен, затова дълго не е необходимо поливане. Водата от почвата се изпарява, кондензира и отново се връща, за да напои растението.

За разлика от цветята в саксия, тези в буркан преминават през период на адаптация за една-две седмици след поставянето вътре, след което следва период на бурен растеж и успокояване, при което жизненият цикъл се нормализира.

Радослава и Кристиан подготвят сами растенията и приемат поръчки и за нестандартни буркани. Засега връзката с тях е през Facebook.  

jar4 jar4

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
JungleJar
преди 5 години
Здравейте, може да ни намерите във Facebook на следния линк: https://***.facebook.com/junglejarbg/ :) Весели празници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още