IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти подвели директора на J&J за безопасността на бебешката пудра с азбест

Компанията е изправена пред почти 17 000 съдебни дела от потребители на пудрата , в която са открити следи от вредното вещество

14:24 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алекс Горски по време на изслушването.&nbsp;<em>Източник</em><em>: Lucas Jackson/Reuters/Bloomberg</em></p>

Алекс Горски по време на изслушването. Източник: Lucas Jackson/Reuters/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Johnson & Johnson Алекс Горски призна, че се е доверил  на вътрешни експерти, когато е настоявал по националната телевизия, че бебешката пудра на компанията е безопасна и не съдържа азбест. Горски свидетелства в понеделник за първи път в съда по дело, свързано с твърдения, че продуктите на J&J на основата на талк причиняват рак, тъй като съдържат азбест, съобщава Bloomberg.

J&J е изправена пред почти 17 000 съдебни дела от потребители  на бебешката пудра на основата на талк, като Горски свидетелства в наказателната фаза на процеса в родния град на компанията Ню Брънсуик в Ню Джърси. През октомври отделно жури присъди обещетение в размер на 37,2 млн. долара на четирима души.

Горски заяви пред съдебните заседатели, че неговите публични изявления, в които защитава продукта, не се основават на личните му научни познания. Той по-скоро е разчитал на „експерти с дълбоки познания“, включително и на анализ от страна на компанията, при който не са открити следи от азбест – вещество, познато като канцероген.

Все пак изпълнителният директор призна, че вече не може да твърди това, тъй като Агенцията за контрол на храните и лекарствата откри следи от азбест в партида бебешка пудра преди три месеца. Най-големият производител на здравни продукти в света изтегли от продажба 33 000 опаковки. J&J заяви, че нейните собствени тестове по-късно оспорват констатациите на агенцията, но регулаторите застават зад заключението си.

Крис Панатие, адвокат на бившите потребители на пудрата по делото в Ню Джърси, отбеляза, че по-ранното твърдение на Горски, което гласи: „регулаторите са тествали нашия талк и са установили, че той не съдържа азбест“, все още е било на уебсайта на компанията в съобщение на изпълнителния директор до служителите през 2019 г.

Служители на Агенцията за контрол на храните и лекарствата насрочиха публично изслушване за 4 февруари, за да обсъдят различни методи за тестване на талк в потребителските продукти. Консултативен панел на агенцията одобри по-строги стандарти за тестване, противопоставени на производителите на талк.

Адвокатите на ищците твърдят, че вътрешните документи за J&J показват, че служителите са знаели от края на 60-те години на миналия век, че талк, добит на места като Върмонт и Италия, съдържа следи от азбест, но не са предупредили потребителите или регулаторите. Азбестът често се среща смесен с талк, когато се добива. Изброените съставки в бешката пудра на J&J’ са талк и аромат.

Горски е призован да свидетелства за своите изявления в печатни издания и по телевизията, че тестовете за бебешка пудра през годините показват, че продуктът „никога не е съдържал азбест“. Случаят в Ню Джърси е само един от хилядите, които в крайна сметка може да струват на компанията повече от 10 млрд. долара, според Bloomberg Intelligence. Въпреки че продуктът представлява само малка част от годишните приходи на J&J, той е основна марка за компанията повече от век.

Въпреки че компанията може да бъде принудена да плаща наказателни обезщетения по време на процеса в Ню Брънсуик, тя отново се фокусира върху съдебните дела срещу нея по обвиненията за наличие на талк в нейните продукти (най-вече за бебешката пудра) J&J е спечелила осем дела миналата година и е загубила пет, като обжалва всичките си загуби.

Ищците искат съдебните заседатели да принудят J&J да плати милиони заради укриване на рисковете за здравето от бебешката пудра на компанията и продуктите Shower-to-Shower.

Бившите потребители заявиха, че са се сблъскали с дългосрочните последици от излагането на канцерогена, тъй като родителите им са използвали върху тях пудра на базата на талк, в който е имало наличие на азбест, когато са били деца. Всички те са диагностицирани с мезотелиом, специфичен рак, предизвикан от веществото азбест, за който може да отнеме години, за да се прояви.

Горски също се изправи пред въпроси от адвокатите на ищците заради продажбата му на акции в размер на 22 милиона долара през 2018 г.. Продажбата се случва два дни, след като репортер на Ройтерс изпраща имейл на J&J, според който вътрешните документи на фирмата показват, че служителите на компанията знаят от десетилетия, че в талка са открити малки количества азбест. В резултата на това компанията изтри близо 50 млрд. долара от пазарната си капитализация. 

Горски отговаря на съдебните заседатели, че следва политиката на компанията при извършване на продажбите на акции. По онова време служителите на компанията отхвърлиха обвинението като „едностранно и невярно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още