IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Данъчната сделка между McDonald’s и Люксембург не нарушава европейските правила

Решението на Европейската комисия бе обявено след тригодишно разследване

15:33 | 19.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Данъчната сделка на McDonald’s с Люксембург не е нарушила правилата на Европейския съюз за държавна помощ, заявиха антитръстовите регулатори на съюза в сряда. Според разследването причината, поради която американската верига ресторанти за бързо хранене не е платила някои данъци се крие в несъответствието между законите на САЩ и на Люксембург, предава Ройтерс.

Решението на Европейската комисия бе обявено след тригодишно разследване, което бе част от мерките срещу незаконните сделки за облекчаване на данъците, сключвани между европейски правителства и мултинационални компании. Мерките доведоха до плащане на данъци със задна дата за милиарди долари от страна на Apple, Starbucks и Fiat.

Комисията заяви, че данъчната сделка на McDonald’s съответства на националните данъчни закони и на договора за двойното данъчно облагане между Люксембург и САЩ.

„Задълбоченото ни разследване показа, че причината за двойното данъчно необлагане в случая е несъответствие между данъчните закони на Люксембург и САЩ, а не на специално отношение от страна на Люксембург. Затова Люксембург не е нарушила европейските правила за държавна помощ“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Разбира се, остава налице фактът, че McDonald’s не е платила никакви данъци върху тази печалба – а това не би трябвало да е така от гледна точка на данъчната справедливост“, допълни тя.

Разследването се е фокусирало върху дъщерното дружество на McDonald’s в Люксембург – Europe Franchising, което получава лицензионни постъпления от франчайзите си в Европа, Украйна и Русия.

В решение от 2009 г. Люксембург заяви, че компанията не трябва да плаща корпоративни данъци, тъй като печалбата ѝ се облага в САЩ. Във второ решение Великото херцогство определи, че от компанията вече не се изисква да доказва печалбата си от лицензи, която се облага от САЩ.

През юни тази година Люксембург представи проектозакон за избягване на двойното данъчно необлагане.

Люксембург каза след решението на ЕК, че приветства признанието на Комисията за предприетите стъпки, за да се избегнат подобни случаи в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още