IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС глоби Guess с 40 млн. евро заради блокиране на трансгранични продажби

Според Маргрете Вестагер особено ощетени са потребителите в Централна и Източна Европа

20:33 | 17.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия глоби днес модната компания Guess с 40 милиона евро заради блокиране на трансгранични продажби и реклама, и за поддържане на изкуствено завишени цени в някои страни членки на ЕС, предаде БТА.

Така нареченото геоблокиране – дискриминационна практика, която не позволява на онлайн клиентите да получават достъп до продукти или услуги и да ги купуват от уебсайт, установен в друга страна членка, е нарушение на правилата на ЕС. Новите законови разпоредби, които премахват ограниченията за трансгранично онлайн пазаруване, влязоха в сила на 3 декември, но процедурите срещу Guess започнаха по-рано, през юни 2017 година.

„Споразуменията за разпространение на Guess се опитват да попречат на потребителите от ЕС да пазаруват в други страни членки, като блокират рекламирането и трансграничните продажби на търговците на дребно", каза в комюнике еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Това позволява на компанията да поддържа изкуствено високи цени, особено в страните от Централна и Източна Европа", добави тя. Продуктите на Guess там струват до 10 процента повече отколкото на западноевропейските пазари, отбелязва ЕК.

Guess ограничава например търговците на дребно да използват името на марката за онлайн реклама, да продават в интернет без специално разрешение, да продават на клиенти, които са извън разпределените им територии, да продават трансгранично сред други търговци на дребно и да определят собствени цени за продукти на Guess, съобщи комисията.

Това позволява на разположената в САЩ компания, сред чиито търговски марки е и Marciano, да „дели европейските пазари", твърди комисията.

ЕК, която следи за конкуренцията в ЕС, е намалила глобата с 50 процента, след като Guess сътрудничи в разследването, се посoчва в комюникето, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още