IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските културни институции се борят за оцеляване

Правителствената помощ се различава в отделните държави - някои са щедри и инвестират в култура, а други считат културата за излишен лукс в тежки времена

15:30 | 15.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

За европейските актьори, музиканти и танцьори летните месеци обикновено са доста натоварени, защото кръстосват континента от фестивал на фестивал. Не и тази година обаче, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.

Въпреки че европейските икономики бавно се връщат към нормалния си живот, забраните за масови събирания с цел ограничаване на коронавирусните инфекции означават, че големите събития са отменени. Отворени са само по-малките театри и концертни зали за малка публика. Затова и мнозина предупреждават за фалити, ако бъдат принудени да продължат да работят с намален капацитет, за да спазват правилата за социално дистанциране.

Гладни за забавления и човешки контакт, мнозина се надяваха културната индустрия да се възстанови бързо веднага щом условията позволят. Но, както повечето други сектори, европейските артисти и културни институции са изправени пред месеци на несигурност.

"Чувам от компании, които обикновено правят 80 процента от приходите си от турнета - често повечето от тях са между май и август, че се борят за оцеляване“, казва Стефан Сегрето-Агилар, който ръководи Circostrada, европейска мрежа за цирк и изпълнители на улично изкуство.

Акробатите, които обикновено тренират като елитни спортисти, от месеци нямат достъп до репетиционните си пространства, което затруднява стартирането на изпълнения в кратки срокове, дори ако сега бъдат разрешени. А нарастващият страх от потенциална втора и трета вълна от инфекции прави почти невъзможно да се планира, казва Сегрето-Агилар.

"Вече наблюдаваме възстановяване на блокировките в някои части на Европа, а събитията, които бяха обявени, пак няма да се проведат, например в Каталуния“, допълва той.

Повечето европейски правителства обявиха конкретни мерки за подпомагане на националните си културни индустрии по време на кризата, вариращи от скромни безвъзмездни средства и заеми до схеми за милиарди евро в случаите на Германия, Франция и Обединеното кралство.

Оцеляването на културната индустрия изглежда е по-голям приоритет в някои страни от други. Френският президент Еманюел Макрон произнесе страстна реч, в която обеща голямо облекчение на изкуствата през май, включително план за масово въвеждане на нови художествени произведения от държавата. Същия месец германското правителство обяви, че е отделило 1 милиард евро за изкуствата, заедно със значително финансиране на регионално ниво.

На други места обаче картината изглежда по-лоша. Много от хората на изкуството работят на свободна практика и не отговарят на критериите за подпомагане и облекчения.

Последна актуализация: 11:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още