IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фенове от 51 страни видяха Световната купа преди футболния шампионат в Русия

Победителите печелят оригиналния трофей, но той остава притежание на FIFA

17:16 | 12.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фенове от 91 града в 51 страни на 6 континента имаха възможност да видят на живо Световната купа на FIFA преди шампионата в Русия.

Българските фенове също успяха да видят и да се снимат с оригиналния трофей, който пристигна в страната на 14 февруари със самолет на Coca-Cola. 

21-то Световно първенство по футбол вече е към своя край. След близо 100-дневно пътуване трофеят е вече в Русия, съобщиха от Coca-Cola. За първи Мондиалът е в страна от Източна Европа.

FIFA1 FIFA1

Статуетката е направена от масивно злато и тежи малко над 6 кг. Тя изобразява две фигури на атлети, които държат земното кълбо.

Сегашният дизайн датира от 1974 година.

Победителите от Световното първенство печелят оригиналния трофей, но той неизменно остава притежание на FIFA.

Купата може да бъде докосвана само от избран кръг от хора – отборът победител на Световното първенство и държавни глави.

Отборът победител задържа временно оригинала на купата до следващото Световно, след което получава за постоянно реплика на трофея (позлатена, а не от масивно злато), гравирана с годината, държавата домакин и името на победителя.

Трофеят ще бъде връчен за последно през 2038 г., когато с имената на победителите от тогавашното първенство ще бъде запълнено и последното свободно пространство. 

FIFA2 FIFA2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още