IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА спря подаването на кандидатури за домакинство на Мондиал 2026

Причината е мащабният корупционен скандал, който засегна световната футболна организация

17:12 | 10.06.15 г.
ФИФА спря подаването на кандидатури за домакинство на Мондиал 2026

Подаването на кандидатури за домакинство на Световното първенство по футбол през 2026 г. бе спряно от ФИФА поради опасенията за корупция, които обхванаха световната федерация в последните седмици.

Решението за това коя страна ще бъде домакин на турнира бе определено да бъде взето в (столицата на Малайзия – бел. ред.) Куала Лумпур през май 2017 г., но процесът вече е отложен, заяви генералният секретар на ФИФА Жером Валке, цитиран от CNBC.

Коментарите на Валке дойдоха, след като ФИФА изпадна в криза миналия месец, когато швейцарските власти арестуваха няколко служители на организацията относно твърденията за корупционни практики.

Като част от разследването американското Федерално бюро за разследване (ФБР) анализира процесите, чрез който Русия и Катар успяха да спечелят домакинствата на Световните първенства през съответно 2018 и 2022 г.

Валке говори на пресконференция в руския град Самара, който се очаква да е един от домакините на Мондиал 2018. По време на събитието руският министър на спорта Виталий Мутко заяви, че кандидатурата на страната за участие в турнира е "законна" и че няма вариант да бъде отнета.

САЩ са смятани за фаворит за спечелване на домакинството на турнира през 2026 г., като сред останалите кандидати са още Канада, Мексико и Колумбия. Има и спекулации също, че Англия може да се намеси в борбата, след като Сеп Блатер се оттегли от поста президент на ФИФА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още