IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FIFA удря на камък в намирането на спонсори за Световното първенство в Русия

Редица компании са отблъснати от корупционния скандал през 2015 г.

16:08 | 02.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Намирането на спонсори за Световното първенство по футбол през 2018 г. в Русия се оказва трудна задача, пише CNN Money.

Отборите от 32 страни в петък научиха с кого ще играят в рамките на първенството, но само шест месеца преди старта на събитието FIFA се бори с проблеми с намирането на компании, които са готови да похарчат милиони долари за позициониране на реклами на него.

Брандовете са отблъснати от корупционния скандал през 2015 г., който застигна висшия мениджмънт на FIFA, включително бившия генерален секретар Йозеф “Сеп” Блатер, твърдят анализатори.

Политически въпроси, включително санкциите срещу Русия през 2014 г. след анексирането на Крим и обвиненията за влияние върху американските президентски избори миналата година, също не помагат особено в тази ситуация.

“Все още има големи сделки, но те бележат спад”, коментира Патрик Нали, консултант по спортна реклама, който преди е работил за FIFA. “Големите корпоративни имена се отдръпват и са заменени от политически играчи”.

FIFA разделя спонсорствата си в три групи: “партньори”, “спонсори на Световното първенство” и “регионална подкрепа”.

Групата е попълнила седем от осемте слота за партньорства преди първенството в Русия през 2018 г. Част от западните компании, които преди са партнирали на FIFA, и този път са на линия, включително Coca-Cola, Visa и Adidas.

Новите обаче са ограничени до Qatar Airways и Газпром. Китайската компания Wanda Group също е сред новите имена в списъка.

Втората група спонсори е наполовина пълна, като към ветераните McDonald’s и Budweiser се присъединиха две китайски компании: производителят на смартфони Vivo и производителят на електроника Hisense.

Западните марки Continental, Castrol и Johnson & Johnson са се оттеглили, след като решиха да не подновяват договорите си през 2015 г.

Най-голямото предизвикателство за FIFA е намирането на “регионална подкрепа”. До момента само една компания влиза в този списък - руската Alfa Bank.

FIFA заяви, че очаква повече фирми да се присъединят през следващата година, но отказа да коментира повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още