IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмовото студио MGM си търси купувач

Компанията се надява да привлече някой различен от обичайните холивудски играчи

17:04 | 22.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: James Bond 007/Facebook page</em></p>

Снимка: James Bond 007/Facebook page

Филмовото студио MGM Holdings, което стои зад франчайза „Джеймс Бонд“, проучва възможностите за продажба, твърдят източници, запознати с въпроса. Компанията смята, че нейният богат филмов каталог ще я направи привлекателна за фирми, които се стремят към разрастване в областта на видео стрийминга, пише Wall Street Journal.

MGM се е обърнала към инвестиционните банки Morgan Stanley и LionTree, като е започнала формален процес по продажба, допълват източниците. Компанията има пазарна стойност от около 5,5 млрд. долара на база на частно търгувани акции, включително дъгла, посочват източниците.

През последните няколко години студиото е планирало продажбата си, но потенциалните купувачи не са били доволни от цената, която MGM е поставила. MGM се надява, че настоящият процес ще предизвика интерес отвъд традиционните холивудски играчи и ще се включат международни медийни компании, частни инвеститори и други.

Най-големият акционер в MGM - нюйоркският хедж фонд Anchorage Capital Group, е под натиск в последните години заради слабото представяне и оттеглянето на клиенти, докато неговата неликвидна инвестиция в MGM се превърна в по-голяма част от хедж фонда, след като той се сви.

Филмовото студио си търси купувач в момент, в който има огромно търсене на съдържание, което да запълни новата вълна от видео стрийминг услуги. Каталогът на MGM от заглавия може да направи компанията привлекателна цел, твърдят инвеститорите ѝ.

Студиото е продуцирало или дистрибутирало филми и сериали като франчайза „Роки“, „Историята на прислужницата“ и „Викинги“. То е сключило сделки да лицензира своите филми, включително „Мълчанието на агнетата“ и „Терминатор“.

Най-големият актив на MGM е поредицата филми за Джеймс Бонд, която споделя с Danjaq LLC, холдингова компания,  собственост на фамилията Уилсън/Броколи и съпритежател на авторските права върху вече заснетите филми, която контролира бъдещето на франчайза.

MGM притежава Epix, премиум телевизионен канал и видео стрийминг услуга. Фирмата придоби и мажоритарен дял в продуцентската компания на продуцента на “Survivor” Марк Бърнет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още