IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмът "Загубеният Йети" предизвика спорове между Китай и съседите й

Продукцита на Dream Works е забранена във Виетнам заради кадър с карта, показваща спорна територия в Южнокитайско море

21:55 | 17.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Facebook/Abominable The Movie</em></p>

Източник: Facebook/Abominable The Movie

Анимационният филм „Загубеният Йети", създаден от DreamWorks Animation, предизвика спор сред страните в Югоизточна Азия. Във филма има кадър с карта на Китай, показваща морските претенции на азиатския гигант в Южнокитайско море, които са оспорвани от неговите съседи.

Висш държавен служител във Филипините подкрепи бойкотa на всички филми, собственост на продуцентска къща Comcast Corp., присъединявайки се към Виетнам, която също отправи възражения.

В центъра на полемиката е карта, която показва спорна територия в Южнокитайско море, чийто суверенитет не е напълно ясен.

В Малайзия беше наложена цензура, като беше наредено сцената да бъде премахната от филма, съобщи Ройтерс в четвъртък.

„Според мен това може да се нарече бойкот на цялата продукция на DreamWorks тук“, каза министърът на външните работи на Филипините Теодоро Локсин в туит тази седмица, реагирайки на друго съобщение в Twitter от професор по морско право, призоваващ филмът да бъде забранен в страната.

Но за разлика от Виетнам, където беше наредено киносалоните да изтеглят филма, Филипините все още не са наложили никакви ограничения.

DreamWorks е поредният пример за бизнес, попаднал в геополитическия кръстосан огън, докато страните разискват проблеми, вариращи от претенции за суверенитет до морските граници.

Националната баскетболна асоциация на САЩ се озова в центъра на буря миналата седмица, след като неин представител изрази подкрепата си за протестиращите в Хонконг в съобщение в Twitter, коeто по-късно беше изтритo.

Виетнам е най-силната нация в региона, която се противопоставя на претенциите на Пекин в Южнокитайско море, но между Филипините и Китай също се надига напрежение.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте в израз на възмущение към Китай по-рано тази година поиска от азиатския гигант да освободи остров, който се намира в спорните води. В Манила беше проведен  протест заради присъствието на повече от 200 китайски кораба в близост до района.

Дутерте също така държи да се създаде съвместен план с Китай за проучване на нефт и газ в морето, който обещава  60% на 40% споделяне на приходите в полза на Филипините. По данни на САЩ неизползваните въглеводородни ресурси на региона се оценяват на 2,5 трилиона долара.

В отделен туит в четвъртък Локсин заяви, че „липсата на реакция може да се разглежда като вид отстъпване на дипломатическо ниво“.

„Загубеният Йети“ е китайска копродукция за тийнейджърка на име Йи, която намира бебе йети на покрива на дома си в Шанхай. Тя го кръщава „Еверест“ и тръгва с него на път, помагайки му да се прибере при семейството си в Хималаите. Филмът започна да се излъчва в САЩ в края на миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още