IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финалът на Шампионската лига не е най-доходоносният мач в света

Победителят от мача между Нотингам форест и Хъдърсфийлд таун за място във Висшата лига на Англия ще заработи приходи от над 200 млн. долара за три години

15:56 | 29.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Когато най-доходоносната игра в света – футболът, дефилира на един от най-големите стадиони в света, отборите, които ще излязат на терена, може би няма да са тези, които си мислите, пише Bloomberg.

Аристократите от Ливърпул и Реал Мадрид се бориха снощи да вдигнат най-големия трофей на Стария континент във финала на Шампионската лига в Париж. Но кулминацията на Втора лига в Англия в мач между Нотингам форест и Хъдърсфийлд таун на стадион „Уембли“ в Лондон този следобед ще обогати победителите повече.

Отборът победител ще получи място във Висшата лига, най-богатия турнир в света. Той ще може да играе срещу имена като Манчестър сити, Ливърпул и Челси следващия сезон, а загубилият отбор ще остане във Втора лига. Смята се, че мачът ще донесе приходи от 170 млн. паунда (214 млн. долара) в идните три сезона, като те може да надхвърлят 300 млн. паунда за пет години, ако победилият отбор запази мястото си във Висшата лига, показва изследване на Deloitte. футбол футбол

В нестабилния свят на футболните финанси приходите дават на клубовете възможност да инвестират тези пари в играчи и подобрения на стадионите, за които останалите отбори могат само да си мечтаят. Победителят ще получи приходи за над 100 млн. паунда от телевизионни права следващия сезон и ще има допълнително плащане от 80 млн. паунда, ако в крайна сметка бъде изхвърлен във Втора лига.

Номерът е да похарчат достатъчно пари, за да останат във Висшата лига и все пак да не се осакатят финансово, ако не успеят да го постигнат. От трите отбора, които влязоха във Висшата лига миналия сезон, два се върнаха във Втора лига.
Форест беше европейски шампион през 1979 и 1980 г., но отсъства от Висшата лига от над две десетилетия.

Хъдърсфийлд за последно беше във Висшата лига преди три години. Форест е фаворит за спечелването на мача според букмейкърите.

За сметка на това участието във финал на Шампионската лига е върховото постижение в европейския футбол, но финансовото възнаграждение за победителя не е толкова голямо, поне не и за английски отбор. Миналата година шест клуба от Висшата лига участваха в провалената отцепническа Европейската Суперлига, проект, ръководен от Реал Мадрид, който извади 15 от най-големите отбори на Стария континент от Шампионската лига.

Ливърпул вече спечели пари от преодоляването на всеки кръг от Шампионската лига. Победата щеше да му донесе още няколко милиона паунда, но само ако клубът беше спечелил още два мача следващия сезон с участието на победителя от Шампионската лига – един срещу шампиона на Лига „Европа“ и един срещу клубове от други континенти.

Пътят на Реал Мадрид до финала вече се характеризираше с две удивителни завръщания в последните минути срещу два английски отбора, Челси и Манчестър сити. Испанският отбор обаче нямаше нужда от завръщане снощи, за да победи английския си опонент, като спечели мача само с един гол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още