Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Френският износ на вино и спиртни напитки отчете рекордна година

Основен двигател на износа са САЩ и Китай, които са съответно първият и третият по големина пазар на френски вина и спиртни напитки

Френският износ на вино и спиртни напитки отчете рекордна година

Снимка: pixabay.com

Френският износ на вино и спиртни напитки постави нов рекорд за 2017 г. благодарение на силните продажби в САЩ и Китай въпреки поскъпването на еврото, заяви Федерацията на френските износители на вина и спиртни напитки (FEVS).

Вината и алкохолните напитки са на второ място по износ във Франция след аерокосмическата промишленост и преди парфюмите и козметиката, пише Ройтерс.

Още по темата

„Всички френски региони са се възползвали от този ръст в износа“, казва новият председател на FEVS Антоан Лечиа за Ройтерс.

Продажбите от износ са достигнали 12,91 млрд. евро, което е с 8,5% повече от 2016 г., казва федерацията в своето изявление.

Продажбите на вино са се повишили с 6% от гледна точка на обема, което е първият им ръст от пет години.

Основен двигател на износа са САЩ и Китай, които са съответно първият и третият по големина пазар на френски вина и спиртни напитки.

В САЩ продажбите са нараснали с 9,5% и за пръв път са счупили границите от 3 млрд. евро. Най-голям тласък е дал конякът, който формира 40% от износа по стойност.

В Китай, където растежът на горната средна класа движи продажбите на луксозни стоки, доставките са скочили с цели 24,5%, до 1,2 млрд. евро, основно заради коняка и вината Бордо.

Китайските клиенти познават по-добре продуктите. Те купуват по-луксозни питиета, коментира още Лечиа.

След няколко години на застой в Китай продажбите на коняк на LVMH, Pernod Ricard и Remy Cointreau се възстановяват.

Общо износът на коняк се е увеличил с 10,8% до 3,07 млрд. евро през 2017 г. Продажбите на вино са скочили с 9,6% до 8,67 млрд. евро, включително с ръст от 7,4% до 2,82 млрд. евро на шампанско, казва федерацията.

Във Великобритания – втория по големина пазар на Франция за вина и алкохолни напитки, продажбите са се разширили с 2,7% до 1,33 млрд. евро. Продажбите на шампанско във Великобритания обаче са се свили с около 4-5%, ударени от поскъпването на еврото спрямо паунда след вота за Brexit.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Творба на Банкси за борбата със замърсяването беше продадена за над 100 000 лири