IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: L’Оreal обмисля продажбата на The Body Shop

The Body Shop, който има над 3000 магазина в 66 страни, продължава да върви надолу за разлика от останалия бизнес на френската компания

12:39 | 08.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френският козметичен гигант L’Оreal обмисля продажбата на затрудненото си подразделение The Body Shop за 1 млрд. евро - ход, с който може да се откаже от британския бизнес за грижа за кожата, който придоби само преди десетилетие, съобщава Financial Times.

L’Оreal работи с банкери от консултантската компания Lazard, за да проучи опциите си за подразделението, като продажбата е сред най-вероятните резултати, твърдят двама запознати източници.

Прегледът на дейността се осъществява, след като The Body Shop, който има над 3000 магазина в 66 страни, продължава да върви надолу за разлика от останалия бизнес на L’Оreal. Френската група ще представи годишните си резултати за 2016 г. в четвъртък, като се очаква да обяви, че е предприела стратегически преглед на актива, добавят източниците. Някои частни капиталови кандидати вече са изразили интерес към бизнеса, казва един от източниците.

От L’Оreal засега отказват коментар.

Ако се осъществи, продажбата ще се случи 11 години, след като L’Оreal договори закупуването на The Body Shop за 652,3 млн. паунда (941 млн. евро) през март 2006 г. Това бе първото голямо придобиване на Жан-Пол Агон през седмиците преди официално да заеме ролята на главен изпълнителен директор.

В онзи момент L’Оreal възприемаше покупката като начин да се адаптира към нарастващото търсене на натурална козметика. В интервю за Financial Times същата година Агон, сега председател на L’Оreal, обеща да предприеме голямо международно разширяване на бизнеса, който вече работеше в 50 страни и имаше 2000 магазина.

През първото полугодие на миналата година продажбите на годишна база на The Body Shop се понижиха с 0,6% до 398,6 млн. евро. Оперативните загуби се увеличиха до 22,2 млн. евро от 7,2 млн. евро.

Компанията отдаде трудностите на икономическото забавяне в Хонконг и Саудитска Арабия, както и на усилията „отново да ускори бранда“. Тя добави, че започва разширяване на основните си пазари като Великобритания, Австралия и Канада.

The Body Shop е основана през 1976 г. от Анита Родик – социален и екологичен защитник, и съпруга ѝ Гордън в Брайтън като алтернатива на традиционната козметика. Двойката обвързва идентичността на бранда с етичната позиция по редица въпроси, включително тестването на козметика върху животни.

The Body Shop, представлява малка част от общите продажби на L’Oreal, които през първото полугодие на 2016 г. възлизат на 12,89 млрд. евро. Групата прогнозира годишни продажби от 25,85 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още