IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболният преврат „Европейска Суперлига“ се провали

След като шестте английски клуба обявиха оттеглянето си във вторник, проектът засега е замразен

09:42 | 21.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/NEIL HALL</p>

Снимка: EPA/NEIL HALL

Плановете на дванадесет европейски футболни клуба за създаване на европейска футболна Суперлига се провалиха малко след обявяването им.

След като шест английски клуба обявиха оттеглянето си във вторник, инициаторите сега искат да „преосмислят“ проекта. Това става ясно от съобщение, цитирано от американската агенция AP.

Във вторник стана ясно, че от идеята се отказват Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Челси.

„Отчитайки настоящите обстоятелства, ние сме длъжни да разгледаме най подходящите стъпки за промяна на проекта", се казва в прессъобщението. „Въпреки заявленията на английските клубове, които направиха това под натиск, ние сме убедени, че нашето предложение напълно съответства на европейското законодателство и нормативни актове", посочва се в текста.

Проектът за Суперлига предвиждаше създаването на една лига, в която да участват 20 клуба от Европа. Участието си в турнира бяха потвърдили Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Челси, Милан, Интер, Ювентус, Атлетико Мадрид, Барселона и Реал Мадрид.

Късно във вторник и Челси, последен от отборите от Острова, потвърди, че се оттегля.

„Челси може да потвърди, че започна формални процедури за излизане от групата, разработваща планове за европейска Суперлига. Присъединявайки се към групата миналата седмица, разполагахме с време напълно да обмислим този въпрос и решихме, че по-нататъшното ни участие в тези планове няма да бъде в интересите на клуба, нашите запалянковци или футболното общество като цяло", написаха „сините" на официалния си сайт.

Засега единствените останали участници в Суперлигата са Реал Мадрид и Ювентус. Заговори се, че Интер и Милан ще напуснат надпреварата, докато испанските Барселона и Атлетико продължават да изразяват подкрепа за новия турнир, но все още няма окончателно решение дали няма да последват съдбата на английските отбори, които сториха това по-рано.

В Англия, родината на половината от дванадесетте клуба основатели, премиерът Борис Джонсън заплаши с тежки санкции. Той обяви в интервю за Sun, че ще покаже червен картон на „нелепия“ проект за милиарди лири. Неговият спортен министър Оливър Даудън представи драстични идеи в парламента, за да попречи на Голямата шестица от топ английските клубове да участва. Намеси се дори принц Уилям - президент на националната асоциация FA.

Националните сдружения и много други клубове също разкритикуваха масово плановете. УЕФА и нейният президент Александър Чеферин атакуваха остро инициаторите на Суперлигата и заплашиха със строги санкции. Клубовете трябва да бъдат изключени от Шампионската лига, националите им бяха заплашени със забрана за европейското първенство през лятото. Европейският клубен футбол бе застрашен да влезе в кална борба в съда, вероятно дори преди полуфиналите на настоящия сезон на Шампионската лига в началото на май. Тази опасност сега изглежда е предотвратена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 2 години
Двама души = чета.Трима души = чета с предател.А тия... :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още