IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболът е следващата голяма инвестиция за хедж фондовете и частния капитал

Основният риск е, че царят на спортовете има такъв бизнес модел, че много инвеститори се провалиха

22:39 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dael/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dael/Bloomberg

Мачът „Милан“ срещу „Атлетико Мадрид“ от Шампионската лига изправи един срещу друг най-успешния отбор на Италия срещу миналогодишния носител на испанската титла. Във финансовия свят на този мач се сблъскаха хедж фонд със седалище в Ню Йорк и кредитен фонд със седалище в Лос Анджелис.

Elliott Management Corp. пое контрола над „Милан“ през 2018 г., след като китайският собственик Ли Йонхон не изпълни задълженията си по дълга. Фондове, управлявани от Ares Management Corporation, придобиха 34% дял в шампиона на LaLiga „Атлетико“ през юни, пише Bloomberg.

Това са две от инвестиционните компании, които постепенно се утвърждават в най-популярния спорт в света. След футболните фенове милиардери, петродоларите от Близкия изток и поредицата от китайски придобивания през последните две десетилетия, частният капитал, кредитните фондове и хедж фондовете сега представляват последната вълна от инвеститори.

Най-новият пример е базираната в Маями компания „777 Partners“, която обяви на 23 септември, че ще купи италианския клуб „Генуа“.

Някои заемат пари, за да поддържат най-известните европейски клубове. Други купуват медийни права, групи по-малки отбори или взимат дялове в клубове като активи.

CVC Capital Partners откри Светия Граал, като инвестира в цяла лига - испанската LaLiga. Начинанието беше обявено миналия месец.

Европейският футбол винаги е бил отчаян за пари, но недостигът на средства се изостри заради пандемията, която спря публиката. Това оставя някои от най-големите и успешни клубове на континента с големи дългове на фона на нулеви приходи. Това беше катализатор зад неуспешната отцепила се Суперлига през април, която JP Morgan Chase & Co. планираше да подкрепи.

Основният риск е, че футболът има такъв бизнес модел, че много инвеститори се провалиха в индустрия, изпълнена с дългове, завишени заплати на играчите и оставена на милостта на политиците и феновете, чиито настроения често се променят.

Възвръщаемостта също не е гарантирана поради заплахата от понижение в лигата, ако отборът не се представи достатъчно добре. Това поставя голям въпрос пред американските инвеститори дали европейският футбол някога ще успее да достигне оценките на американските спортни франчайзи.

„Инвестициите в отделни клубове са само условни“, казва Никола Блан, основател на Sport Value, фирма за консултантски и финансови услуги в спортната индустрия. „Това е много нестабилно, можете да изпаднете, не знаете колко добре ще се представи конкретен играч, който сте купили, а стойността на активите е много трудна за оценка“, допълва той.

Ето какво направиха някои финансови компании.

Сделки с малки клубове

Orkila Capital се договори с белгийския шампион „Брюж“ да инвестира в него, след като собствениците на отбора се провалиха в опита си да продадат акции на борсата в Брюксел. През юли базираната в Ню Йорк фирма плати 30 млн. евро за 23% дял и се съгласи да предостави още 20 млн. евро оборотен капитал.

„Брюж“ е привлекателен, защото редовно играе в Шампионската лига и има набор от играчи, които продава на по-големи европейски клубове.

Европейската футболна комерсиализация изостава много от САЩ и през следващите месеци ще се включат още финансови компании, казва Джеси Дю Бей, основател на Orkila и управляващ партньор. „Инвестицията в европейския футбол е свързана с изграждането на стойност в продължение на много години“, казва още той.

Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още