IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gap може да остане без средства, спира плащането на наеми

Компанията за продажби на облекла води преговори за промяна или прекратяване на договорите за наем на някои от магазините си

21:16 | 23.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Американската верига за продажби на облекла Gap предупреди, че може да не оцелее през идните 12 месеца и ще трябва да заеме повече средства заради повсеместното затваряне на магазини заради коронавируса, което засегна бизнеса й в цял свят, предава Ройтерс.

Компанията съобщи също, че е спряла плащането на наем за затворените магазини и води разговори със собствениците на имоти за отлагане на плащания, промяна на договорите за наем и в някои случаи за прекратяване на договорите и постоянно затваряне на някои магазини.

Gap съобщи, че спрените плащания на наеми в Северна Америка възлизат на около 115 млн. долара на месец.

Веригите магазини са изправени пред безпрецедентен спад на продажбите на фона на продължаващата блокада заради коронавируса, която ги принуждава да намаляват разходи и да прибягват до кредити, за да оцелеят.

Компанията за търговия с луксозни стоки Neiman Marcus се готви да поиска защита от фалит още тази седмица, съобщи Ройтерс в неделя, а други оператори на универсални магазини се борят да избегнат същата съдба.

Подобно на други корпорации в САЩ, Gap вече оттегли целите си за цялата година, спря плащането на дивиденти, пусна служители в отпуск и изчерпа съществуващите си кредитни линии.

Компанията за търговия на дребно, която притежава брандовете Banana Republic и Old Navy, съобщи, че очаква да разполага с ликвидни средства на стойност 750-850 млн. долара, включително краткосрочни инвестиции, в края на фискалното тримесечие на 2 май.

За да има достатъчно ликвидност за идните 12 месеца, компанията съобщи, че ще трябва да прибегне до дълговия пазар, да съкрати работни места, да отложи капиталови разходи и да намали поръчките от продавачи.

„В новата история няма сравними събития, които да показват какви може да са последиците от разпространението на COVID-19... и стъпките, от които може да се нуждаем, за да се справим с тези последици, са изключително несигурни“, съобщи Gap. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още