IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gap отива на съд заради неплатени наеми за магазин в центъра на Ню Йорк

H&M има непродадени наличности от стоки за 4,2 млрд. долара в края на април

21:24 | 07.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Американската верига магазини за дрехи Gap отива на съд за неплатени наеми на магазин близо до „Таймс Скуеър“ в Ню Йорк, предава Bloomberg.

Това е още един знак за натиска, на който са подложени търговците на дребно, чиито магазини са затворени заради коронавирусната пандемия.

Собственикът на магазина на Gap на 1212 Avenue of the Americas, казва, че гигантът в търговията с дрехи не е платил наем за април и май, както и сметките си за вода и чистене на снега, с което неплатените сметки от компанията са достигнали 530 334 долара.

Заради блокадата, предизвикана от COVID-19, повечето магазини за дрехи в страната са затворени, а трафикът е намалял с 99% на годишна основа през последната седмица, сочат данни на Bloomberg Intelligence. Базираната в Сан Франциско компания съобщи миналия месец, че е спряла плащания на наеми на стойност 115 млн. долара за магазините си в Северна Америка.

Въпреки че опитва да предоговори договорите за наем и да продължи спирането на плащанията, компанията призна на 23 април, че собствениците може да поискат обявяване в несъстоятелност. Тя обаче изрази надежда, че „съществуват силни правни основания в подкрепа на твърдението ни, че въз основа на обичайните закони не сме длъжни да плащаме наем за затворените магазини заради нареждания на правителството и на здравните власти“.
Освен закъснелите плащания собственикът на магазина на Gap, 48th Americas LLC, иска компанията да покрие и съдебни разходи на стойност най-малко 20 хил. долара.

Искът е бил заведен в понеделник пред федерален съд в Манхатън.

Междувременно втората по големина верига магазини за дрехи в света H&M съобщи, че продажбите в местна валута са намалели с 57% от началото на март спрямо същия период на предходната година, тъй като е била принудена да затвори повечето си магазини заради коронавирусната пандемия и блокадите.

Онлайн продажбите обаче са нараснали с 32%, съобщи компанията в комюнике, което се отнася за периода от 1 март до 6 май.

H&M предупреди на 3 април, че ще регистрира първа тримесечна загуба от много десетилетия за фискалното второ тримесечие от март до май.

Компанията започна постепенно да отваря магазини от края на миналия месец, но 3050, или 60%, остават временно затворени.

„На пазарите, които започнаха отваряне, търговията в магазините първоначално беше вяла“, се казва в комюникето, публикувано преди годишното общо събрание по-късно днес.

H&M съобщи, че запасите й с непродадени стоки са нараснали до малко над 41 млрд. шведски крони (4,2 млрд. долара) в края на април спрямо 37,2 млрд. крони в края на февруари и 40 млрд. крони година по-рано.
Миналия месец компанията съобщи, че наличностите й може временно да нараснат заради неочаквания спад на търсенето, свързано с пандемията.

„Разходите за намаляване на цената на стоките се очаква да се свият в абсолютни цифри през второто тримесечие в сравнение с вторите три месеца на 2019 г., но тъй като продажбите ще бъдат значително по-ниски, очаква се отстъпките в цената да имат негативни последици за брутния марж от 2 до 3 процентни пункта“, съобщи шведската компания.

Германия, която е най-големият пазар на H&M, обяви в сряда стъпки за смекчаване на блокадата. Продажбите в страната са намалели с 46% от началото на второто тримесечие, а тези на втория по големина пазар на компанията, САЩ, са надолу със 71%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Бидонойл
преди 3 години
Собствениците са в кофти ситуация. Трудно ще си вземат парите, но не могат и да изгонят наемателите, защото ако Gap и другите брандове се изнесат, става много по-лошо. При тези нива на наемите в централните търговски улици, магазините им могат да си останат празни с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Не знам какво е очаквал наемодателят от фирма която се казва Gap (празнина).Тя фирмата си има онлайн магазин, така че трябва да има приходи. Макар че като им погледна там... по-скоро нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още