IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще въведе депозити и за поръчките на храна за дома

Вариантът за многократна употреба не трябва да бъде по-малък или по-скъп от съответната опаковка за еднократна употреба

16:34 | 21.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Еднократна или многократна употреба? Германците, които поръчват храна и напитки за вкъщи в бъдеще трябва да имат избор, що се отнася до опаковането. Германският кабинет прие изменение на Закона за опаковките, което, наред с други неща, предвижда алтернативи за многократна употреба на пластмасовите чаши или купички от стиропор от 2023 г. В резултат още през следващата година няма да има изключения от задължението за плащане на депозит при ползване на еднократни опаковки. Освен това до 2025 г. поне една четвърт от пластмасовите бутилки трябва да бъдат направени от рециклируема пластмаса, предава DPA.

С изменението на закона федералното правителство възнамерява да имплементира задължителни разпоредби на ЕС за пластмасата и отпадъците в германското законодателство и да намали количеството отпадъци - особено от пластмаси. Федералното министерство на околната среда представи своя проектозакон в края на ноември 2020 г. и обяви, че новият закон за опаковките трябва да влезе в сила в началото на юли 2021 г.

„От 2023 г. клиентите ще имат по-голяма свобода на избор в областта на взимането за вкъщи", казва министърът на околната среда Свеня Шулце (Германска социалдемократическа партия). Трябва да може да се избират навсякъде и опаковки за многократна употреба. Целта на закона е „кутиите и чашите за многократна употреба да се превърнат в новия стандарт", обяснява Шулце. Министърът е убеден, че „ще се появят много добри решения, включително за услугите за доставка".

Според Министерството на околната среда вариантът за многократна употреба не трябва да бъде по-малък или по-скъп от съответната опаковка за еднократна употреба - може да се добави само депозит. Ето защо и контейнерите за многократна употреба също трябва да бъдат управлявани от съответния ресторантьор. Малките магазини с максимум петима служители и 80 квадратни метра търговски площи са освободени от задължението за опаковки с многократна употреба - те обаче трябва да предоставят при желание на клиентите си храни или напитки в кутии, които те са донесли със себе си.

Има планове и за т. нар. минимален дял на рециклиран материал в еднократите пластмасови бутилки: от 2025 г. съответните бутилки за напитки от полиетилен терефталат (PET) трябва да съдържат поне 25 процента рециклирана пластмаса. През 2030 г. ставката ще се повиши до 30 процента и след това ще се прилага за всички пластмасови бутилки за еднократна употреба. 

Депозитната система първо беше въведена в Германия, а вече е обхванала 40 страни в цял свят, в това число и 10 европейски. Там, където тя работи, преработката на пластмасовите бутилки е между 70% и 90% при 10-15 на сто в България, поясниха днес от екологично сдружение „За земята".  Депозитът в случая представлява възстановяема парична сума в замяна на върната празна бутилка в магазин, както е при стъклените бутилки за бира. За да спре замърсяването на природната и градска среда с подобни отпадъци, депозитната система трябва да включва не само един вид стъклени бутилки, но всички размери и видове пластмасови, метални и стъклени опаковки за напитки. 

Преобладаващата част от отпадъците в плаващото сметище по река Искър от последните дни са пластмасови бутилки във всякакви размери. Същото се наблюдава и по Дунавските острови, където 80% от отпадъците са пластмасови бутилки. Ситуацията в други големи и малки реки и водоеми из цялата страна е сходна. Имайки предвид, че пластмасовите бутилки от полиетилен терефталат са един от най-търсените материали за рециклиране, крайно необходимата реформа на системата следва да започне именно от пластмасовите бутилки. Още повече, че новата европейска директива за ограничаване на еднократните пластмаси, която влиза в сила и у нас от юли 2021 г., задължава производителите да събират обратно 90% от бутилките, които пускат на пазара, поясняват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още