IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският съд прекратява процеса срещу Екълстоун

Организаторът на Формула 1 трябва да плати обезщетение от 100 млн. долара

15:51 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бърни Екълстоун влиза в съдебната зала. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бърни Екълстоун влиза в съдебната зала. Снимка: Ройтерс

Съдебният процес за подкуп срещу ръководителя на автомобилното състезание Формула 1 Бърни Екълстоун се прекратява срещу солидна компенсация.

В рамките на една седмица Екълстоун трябва да заплати 100 млн. долара (74,5 милиона евро), заяви председателстващият съдия Петер Нол във вторник в Окръжния съд в Мюнхен, цитиран от DPA. По този начин съдът последва искането на защитата и прокуратурата. Екълстоун няма предишни присъди по това споразумение.

В подкрепа на решението Нол заяви, че подозрението срещу Екълстоун не се увеличило по време на процеса. Съдът е на мнение, че няма да има промяна в това и при последващото представяне на доказателства. Дори и прокуратурата да продължи да поддържа криминалните обвинения срещу Екълстоун, те няма да са толкова тежки, че да са в противоречие с прекратяването на делото, обяснява Нол. 

Размерът на плащането, от което 99 млн. долара следва да бъдат прехвърлени към Министерството на финансите, а 1 млн. долара – на детска хоспис фондация, се основава на финансовите обстоятелства на Екълстоун, пояснява съдът.

Обвинението приема предложението на 83-годишния Екълстоун за извънсъдебното споразумение заради неговата
напреднала възраст и други обстоятелства, пишат медиите в Германия. Процесът започна през април, а милиардерът бе обвинен в подкуп за платените от него 33 млн. евро на бившия банкер Герхард Грибковски, който съдейства за продажбата на 48% от Формула 1 между банката BayernLB и настоящия собственик CVC Capital Partners.

Бившият служител на финансовата институция вече получи присъда от 8,5 години затвор след признание за получени 45 млн. долара подкуп от Екълстоун на траншове през 2006 и 2007 г. Неговата роля като посредник по сделката е била да понижи продажната цена, с което е ощетил BayernLB. 

Англичанинът отрича обвиненията и твърди, че е платил въпросните 44 млн. долара, защото е бил изнудван от Грибковски. През есента английският милиардер заяви, че ще сътрудничи на обвинението в Германия в опит да избегне съдебно преследване.  

Ако беше признат за виновен, Екълстоун можеше да лежи около десет години в затвора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още