IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината, в която Илон Мъск изпревари Джеф Безос по богатство

Десетте най-богати хора по света добавиха 402 млрд. долара към състоянието си през 2021 година

18:05 | 31.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Десетте най-богати хора по света ще посрещнат 2022 година с увеличено състояние и всички те вече са натрупали повече от 100 млрд. долара, пише CNBC, позовавайки се на данните от Индекса на милиардерите, воден от Bloomberg.

Някои от списъка с най-богати хора вече преминаха границата от 100 млрд. долара - Бил Гейтс го направи първи път през 1999 година, а Джеф Безос - през 2017 година. Но повечето са нови членове в този свръхбогаташки клуб.

Общо десетте най-богати хора по света добавиха 402 млрд. долара към своето състояние през 2021 година. Най-голям дял от тази сума се пада на основателя и изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск, който вече е най-богатият човек на планетата със състояние от 277 млрд. долара. През тази година Мъск е спечелил 121 млрд. долара, което обаче представлява спад спрямо 2020 година, когато натрупа 140 млрд. долара.

През 2020 година акциите на Tesla поскъпнаха с 60% и през октомври пазарната ѝ капитализация прескочи линията от 1 трилион долара. Мъск продаде милиони акции от компанията си, за да може да плати данъците си, които надхвърлиха 12 млрд. долара.

Втори в класацията на най-богатите хора е Безос, който обаче е добавил едва 5 млрд. долара към богатството си и ще завърши годината със 195 млрд. долара. Годината може би не е много успешна за него - през юли той се оттегли от поста си в Amazon, а сега предава и титлата на най-богат човек на планетата на Мъск.

На трето място се изкачва Бернар Арно със 176 млрд. долара, от които 61 млрд. долара са спечелени през 2020 година. Така собственикът на луксозния бранд LVMH измества Бил Гейтс от третата позиция и се превърна в най-богатият човек в Европа. Гейтс от своя страна ще изпрати годината със състоявие в размер на 139 млрд. долара и добавени 7 млрд. долара. Той ще запомни годината и с развода със съпругата си Мелинда, с която бяха заедно в последните 25 години.

Съществени средства през тази година е натрупал Лари Пейдж, един от създателите на Google. Доброто представяне на Alphabet, компанията майка на търсачката му донесе 47 млрд. долара, и така Пейдж завършва 2020 година с активи на стойност 130 млрд. долара.

На седмото място е един от основателите на Facebook - Марк Зукърбърг, който през годината е натрупал 24 млрд. долара и вече притежава 128 млрд. долара.

Осмата позиция е за другият основател на Google - Сергей Брин. За първи път сътоянието му прескочи линията от 100 млрд. долара, след като натрупа 45 млрд. долара през изминалите 12 месеца и така ще посрещне 2022 година със 125 млрд. долара в активите си.

В свърхбогаташкия клуб през тази година влиза и Стив Балмър, бивш изпълнителен директор на Microsoft, днес собственик на баскетболния тим ЛА Клипърс. Балмър е с 41 млрд. долара по-богат и вече е натрупал състояние от 122 млрд. долара.

С над 100 млрд. долара може да се похвали и Лари Елисън, основател на Oracle, който през тази година е спечелил 29 млрд. долара и завършва със 109 млрд. долара.

Със 109 млрд. долара завършва годината и 91-годишният Уорън Бъфет, който през 2021 година е спечелил 21 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
"който обаче е добавил едва 5 млрд. долара към богатството си" .... Ъ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
убави ора , налЕ ...?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Браво на момчетата.Да са живи и здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още