IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната печалба на IKEA Group се е свила с 26%

Основната причина са по-големите инвестиции, с които компанията се опитва да отговори на бързо променящите се навици за пазаруване

15:10 | 28.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият търговец на мебели в света IKEA Group отчете днес 26-процентов спад на оперативната печалба за фискалната година до края на август и заяви, че по-големите инвестиции, с които компанията се опитва да отговори на бързо променящите се навици за пазаруване, са натежали на резултатите.

Оперативната печалба на групата възлиза на 2,25 млрд. евро спрямо 3,03 млрд. евро за годишната фискална година, съобщава Ройтерс.

IKEA, известна с магазините си на самообслужване, е в процес на трансформиране на бизнес модела си, инвестирайки в електронна търговия, услуги и по-достъпни магазини в градските центрове. Целта на групата е да се пребори с онлайн промените и нарастващата конкуренция.

IKEA Group заяви, че е инвестирала общо 2,8 млрд. евро в магазини, мрежи за дистрибуция и доставки на клиентите, центрове за пазаруване, възобновяема енергия и залесяване през годината.

През финансовата 2018 година направихме някои първоначални структурни промени на нашата дейност и през следващите три години ще продължим да трансформираме бизнеса си. Трансформирането му и инвестициите, свързани с това, ще се отразят на нашата структура на разходите и на печалбата ни“, каза компанията.

Тя съобщи още, че печалбата е била негативно засегната от по-ниските резултати от портфейла ѝ с ценни книжа и продажбата на дъщерни дружества.

Тя отчете 5-процентов ръст през октомври на продажбите на дребно за цялата година и почти 50-процентов скок на онлайн продажбите.

Общите продажби, които включват приходите от наеми на центрове за пазаруване, са нараснали с 2% до 37,1 млрд. евро, заяви компанията в сряда.

Магазините IKEA по света са собственост на 11 франчайза, от които IKEA Group, чието официално име е Ingka Group, е най-голямата с 367 магазина към края на август. Франчайзовете плащат 3% от годишните си продажби на собственика на бранда Inter IKEA.

Като част от реорганизация през последните години на мрежата от компании и фондации, които сформират IKEA, през фискалната 2015/16 година IKEA Group продаде дъщерните си дружества за продуктово развитие, производство и управление на веригите на доставки на Inter IKEA.

По-рано този месец Inter IKEA отчете спад на годишната печалба заради по-високите цени на дървесината и металите, както и заради инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още