IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещините може да направят бирата още по-горчива

Производителите на пивото се готвят за ново препятствие заради очаквания недостиг на малц след горещото лято

13:53 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Необичайните горещини в по-голямата част от Европа може да имат неблагоприятен ефект дори и върху бирата, въпреки че топлото време стимулира консумацията на освежаващата напитка.

Ечемичените култури в Северна Европа пострадаха заради жаркото слънце и сухото време, предизвиквайки възможни проблеми за производителите на бира, които се нуждаят от малц за продукцията си. Добивът на някои от основните производители в Скандинавието, Северна Германия и балтийските държави може да се окаже с 30% до 40% под нормата, посочват от компанията за търговия на ечемик Evergrain Germany.

Цената на ечемика вече се увеличава, като разходите ще трябва да бъдат предадени по веригата на доставки. По думите на търговеца от GrainCom Щефан Фолмар някои германски производители вече са започнали да увеличават цената на бирата, посочва Bloomberg.

„Имаме голям проблем с доставките“, посочва Джонатан Арнолд, директор на отдела за ечемик и овес към британската компания за търговия Robin Appel Ltd. „Малцът не е голям разход за пинт (малко над 470 мл – бел. ред.) бира, но когато се съберат много пинтове, разходите стават високи“, допълва той.

В Скандинавието извънредните горещини, които причиниха горски пожари в Швеция, означават също, че жътвата ще дойде три до четири седмици по-рано от обичайното. Времето, което се отрази негативно на културите, означава също, че Европейският съюз ще бъде изправен напролет пред недостиг от малц в размер на 490 000 тона през този сезон – първият дефицит от осем години, по данни на консултантската компания RMI Analytics.

Цените на френския малц нараснаха с над 35% от април насам, достигайки до най-високата си стойност от 2013 г. насам, според данни на Commodity3. От Heineken NV – вторият по големина производител на бира в света, се оплакаха от по-високи разходи през второто тримесечие на годината. И макар компанията да заяви, че лошата реколта в Европа няма да се отрази на резултатите за 2018 г., тя отказа да коментира ефектите върху периода след това.

„Накрая пивоварите ще трябва да поемат увеличението в цената на ечемика“, ако не са сключили бъдещите си поръчки, посочва Андриес де Гроен, управляващ директор на Evergrain.

Сухото време и горещините предизвикаха драстична промяна на пазара. По-малко от два месеца по-рано Джонатан Арнолд от Robin Appel Ltd. очакваше излишък от над един милион тона европейски малц, но сега пазарът най-вероятно ще трябва да се изправи пред недостиг. Топлото време също така и намалява качеството на продукта, което означава, че по всяка вероятност ще има ечемик, който ще може да се използва само като храна за добитък.

Европейската пролетна продукция на ечемик може да се окаже 10% под средната за пет години, посочва още Де Гроен. Лошото производство в Северна Европа обаче може да се окаже компенсирано от Франция, където реколтата тази година е много силна и страната може да е способна да гарантира доставки, посочва още Арнолд.

„Колкото по на север отивате, толкова по-трудно става“, посочва Фолмар. По думите му обаче все още е трудно да се даде окончателно мнение за резултатите от реколтата, която едва сега започва да се събира. „Но очакваме обемите да са доста ниски и да има проблеми с качеството“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още