IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли сте за електрическа Формула 1?

Най-голям шанс да спечели от евентуалния успех на Формула "Е" има Renault Group, която продава най-много електрически автомобили в Европа

17:38 | 16.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Готови ли сте за електрическа Формула 1?

Фирмата, която организира автомобилната надпревара Формула 1, обяви серия състезания с електрически автомобили, пише Businessweek.

Озаглавено Формула Е, събитието започва на 10-и септември 2014 г. в Пекин и ще обиколи земното кълбо със спирки в Путраджая, Малайзия; Хонконг, Пунта дел Есте, Уругвай; Буенос Айрес; Лос Анджелис; Маями; Монте Карло; Берлин и Лондон. Първоначално ще се състезават десет отбора с по двама пилоти.

Концепцията е невероятна, а представите, които поражда, са направо сюрреалистични: спортни коли, които се плъзгат по криволичеща писта, като единственият шум, който издават, е от скърцащите гуми и охлаждащите системи. Тишината всъщност е проблем за екипите, които се грижат за гумите, така че състезателните автомобили ще издават изкуствен шум, когато влизат бокса, за да не бъде прегазен някой.

Ако всичко мине по план, събитията ще засилят търсенето на превозни средства с електрически двигатели. "Електрическите автомобили все още се възприемат като бавни, дори грозни - нещо което хората не искат да използват в ежедневието си," обяснява Алехандро Агаг, главен изпълнителен директор на Формула Е.

Целта на компанията е да докаже, че това не е така. Те развиват скорост от 135 мили в час. Състезанията ще се провеждат в режим "пестене на енергия", но пилотите ще могат да ускоряват с натискането на един бутон.

Най-голям шанс да спечели от евентуалния успех на Формула "Е" има Renault Group, която продава най-много електрически автомобили в Европа. Renault е технически партньор в организираната надпревара и ще следи за синхрона между всички системи, разработени от консорциум от фирми.

Екологично чистите автомобили на френския производител вече набират сериозна скорост. През първите осем месеца на 2013 г. фирмата е продала 10 561 електрически превозни средства или близо шест пъти над броя, реализиран година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още