IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: 25-те страни с най-много милиардери в света

В света има малко над 2 хил. милиардери или едва 0,00003% от световното население

21:17 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В света има около 36 млн. милионери. Това означава, че ако срещнете случайно някой човек, шансът той да е милионер е 1:200.

Милиардерите обаче са доста рядка порода. По данни на списание Forbes в света има малко над 2 хил. милиардери или едва 0,00003% от световното население. Къде живеят тези хора и в кои страни главно са съсредоточени? Отговор на този въпрос дава графиката на TitleMax, която показва 25-те страни с най-голям брой милиардери.

Милиардери Милиардери

САЩ имат най-много милиардери с общо 565. На второ място е Китай с 319 – това е страната, която най-бързо добавя нови милиардери, но също така губи част от ултрабогатото си население заради изтичането на капитали. В десетката попадат още Германия (114), Индия (101), Русия (96), Хонконг (67), Великобритания (54), Бразилия (43), Италия (42) и Канада (39).

Въпреки че САЩ имат най-много милиардери в света, страната е едва на шесто място от гледна точка на концентрация на милиардерите. В САЩ се пада по един милиардер на всеки 571 858 души, като страната е изпреварена от Хонконг (1: 110 хил.), Швейцария (1:233 хил.), Сингапур (1:267 хил.), Швеция (1:319 хил.) и Израел (1:475 хил.).

В Хонконг живеят 67 милиардери, въпреки че населението на града е едва 7 млн. души. За сравнение, ако континентален Китай можеше да има същия процент милиардери като Хонконг, в страната щяха да живеят 12 575 милиардери, над шест пъти повече от общия брой на притежателите на деветцифрено богатство в света в момента.

Графика Графика Десетката на страните с най-висока концентрация на милиардери в света се допълва от Швейцария, Сингапур, Швеция, Израел, САЩ, Германия, Австралия, Тайван и Канада.

Тъй като в света има едва около 2 хил. милиардери, разпръснати в цял свят, смята се, че съществуват над сто страни и колонии без нито един милиардер. Например, Хаити, Литва, Етиопия, Беларус и Андора са някои от страните, в които има милионери, но няма милиардери.

Колкото до страните на предни позиции в класацията, в Индия и Индонезия има твърде оскъден брой милиардери. Ако излезете на улицата в тези страни, шансът да срещнете случайно милиардер е 1:13 млн.

Цялата графика вижте тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още