IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Битката между борчето и пластмасата

През 2017 г. средната цена на истинско дърво беше 75 долара, а през 2018 г. достигна 78 долара

21:57 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Между началото и средата на декември много семейства в САЩ провеждат ежегоден и важен ритуал: излет, за да намерят перфектното коледно дърво. След като се намери най-желаното дърво, то се прибира вкъщи и бива пищно украсено, докато боровата му миризма се носи из къщата.

Колкото и приятна да е тази миризма, истинското дърво има множество недостатъци, като бодли, които падат и в крайна сметка трябва да бъдат изхвърлени. За някои семейства предпочитаният вариант е сглобяването на пластмасова елха, която прекарва по-голямата част от годината в мазето. Освен това тя представлява еднократна покупка, още едно предимство пред естествения вариант.

Така че, когато Америка изживява своя сезон на пазаруване, как биха могли да се сравняват продажбите на истински и пластмасови дървета? Интересно е, че докато продажбите на пластмасови дървета се увеличават значително през последното десетилетие, продажбите на истински дървета са останали доста стабилни според историческите данни на Националната асоциация за коледни елхи на Америка. 32,8 милиона истински дървета са били продадени в САЩ миналата година, най-високият брой от 2013 г. И това – въпреки огромния ръст на хората, които купуват изкуствени дървета, като броят на продажбите им се покачва от 10,9 милиона през 2012 г. на 23,6 милиона през 2018 г.

За феновете на истинските дървета има и лоши новини -  това е недостигът на доставките. По време на рецесията земеделските производители са засаждали по-малко дървета и това вече се отразява на индустрията - десетилетие по-късно. Работниците в индустрията казват, че всеки, който възнамерява да закупи истинско дърво, ще намери такова, но цените се покачват, нещо, което има потенциал да насочи повече семейства към пластмасата. През 2017 г. средната цена на истинско дърво беше 75 долара, а през 2018 г. достигна 78 долара. Междувременно средната цена на пластмасово дърво падна от 107 до 104 долара за същия период. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още