IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Къде ще се увеличат най-много богаташите в света до 2024 г.?

В Азия над 5000 души ще натрупат богатства от по над 100 млн. долара, а над 300 души ще станат милиардери

15:23 | 20.10.15 г.
<p>
	Най-богатият човек в Азия е милиардерът Уан Дзиенлин.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Най-богатият човек в Азия е милиардерът Уан Дзиенлин. Снимка: архив Ройтерс

Накъде трябва да се насочат спекулантите, за да ударят голяма печалба?

В миналото идеята бе да следват златните трески, което можеше да ги отведе към Калифорния, Колорадо или може би дори Клондайк, коментира Visual Capitalist.

Днес в по-вероятна цел се превръщат развиващите се пазари или както сайтът наскоро подчерта: „развиващите се“ развиващи пазари. Дъг Кейси, известен спекулант и автор на бестселъри, подкрепя тази стратегия. Той неколкократно коментира, че ако бе млад, щеше да се насочи към Африка, вместо да отиде в колеж.

Данните подкрепят тази идея. Графиката на изданието резюмира някои от откритията на Wealth Report 2015 на консултантската къща Knight Frank, който проучва колко богаташи с милиони, стотици милиони или милиарди ще се появят в различните региони през следващото десетилетие. Всичко това се основава на броя на активите, акумулиран от всеки един от тях.

Има няколко основни момента в графиката.

Първо, темпът на растеж на елитната група на богаташи с над 100 милиона долара е най-бавен в Западна Европа. Региони като Северна Америка, Европа и т. нар. Австралоазия (Австралия, Нова Зеландия, остров Нова Гвинея и съседните им острови в Тихия океан) например ще увеличат броят на милионерите си с над 100 млн. долара с 25% през следващото десетилетие. В тези региони повечето големи възможности вече са използвани, а темпът на икономически растеж на развитите икономики е по-бавен.

В същото време Азия води във всяка категория от гледна точка на абсолютните стойности при добавянето на нови богаташи с милиони, стотици милиони и милиарди. Според прогнозите регионът ще увеличи броя на милиардерите си с 342 души с темп на растеж от 70% през следващото десетилетие, което е повече от Северна Америка, Европа, Австралоазия и Латинска Америка, взети заедно. Също толкова зашеметяващ е фактът, че ще има 5169 души, които ще натрупат активи за по над 100 млн. долара в Азия през следващите 10 години. За разлика от този регион обаче Северна Америка ще добави 3079 милионери с над 100 млн. долара с под половината от темпа на растеж (25%).

Не на последно място, макар че абсолютните стойности за Азия са поразителни по размер, относителните стойности за Африка са тези, които привличат вниманието. Африка ще увеличи милионерите си най-бързо сред всички региони през следващото десетилетие с темп на растеж от 53%. Това подкрепя тезата на Кейси, според която растежът в Африка едва сега започва.

Още подобни графики разгледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още