IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: „Най-добрият филм“ при Оскарите рядко е и най-доходоносният

"Титаник" и "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" са единствените изключения в това отношение през последните три десетилетия

16:41 | 26.02.19 г.
<p>
	Режисьорът на &quot;Зелената книга&quot; Питър Фарели. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Режисьорът на "Зелената книга" Питър Фарели. Снимка: Ройтерс

Режисираният от Питър Фарели филм „Зелената книга“ се оказа изненадващ победител на 91-вата церемония на наградите Оскар. 

Лентата, която разказва историята на афро-американския пианист от световна величина Дон Шърли и неговия шофьор с италиански корени Тони Валелунга, които обикалят южната част на дълбоко разединената етнически Америка през 1962 г., спечели три от най-важните награди Оскар – за най-добър филм, оригинален сценарий и най-добра поддържаща мъжка роля.

Въпреки престижните отличия продукцията до момента е успяла да спечели 144 млн. долара в глобален мащаб, което е своеобразен успех на фона на скромния му бюджет от 23 млн. долара.

Според графиката на Statista повечето победители в категорията „Най-добър филм“ от 2010 г. насам не са постигнали значителен финансов успех в боксофис класациите на фона на най-печелившите ленти за съответната година. Това показва, че търговският успех на даден филм рядко получава признание от кино критиците през последните десет години.

Infographic: The 'Best Picture' Is Rarely the Most Lucrative One | Statista

Последният случай, в който даден блокбъстър успява да достигне до най-високото признание от страна на Американската филмова академия, е през 2004 г., когато фентъзи епосът на режисьора Питър Джаксън "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" печели 11 статуетки на фона на регистрираните 1,1 млрд. долара от продажби на билети (което в онзи момент поставя продукцията на второ място в класацията за най-успешните във финансово отношение филми след „Титаник“ - друг търговски отличник, който взима наградата за най-добър филм през 1997 г.).

На фона на 144-те млн. долара, заработени от „Зелената книга“, „Отмъстителите: Война без край“ отчита приходи в размер на 2,048 млрд. долара, с което застава на 4-то място в класацията на най-печелившите продукции в историята.

Ако се погледне класацията на Box Office Mojo, прави впечатление, че единственият филм, печелил Оскар за най-добра лента от първите най-печеливши до момента, е именно „Титаник“.

2 2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още