IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-големите кино франчайзи

Франчайзът на Marvel е най-бързо изстрелялият се нагоре от гледна точка на приходите

23:27 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sony Pictures</em></p>

Снимка: Sony Pictures

Последният филм от франчайза Marvel Cinematic Universe (MCU) удари големите екрани по света. От премиерата си на 7 юли "Спайдър-мен: Завръщане у дома" е събрал около 117 млрд. долара в боксофиса в САЩ и увеличава с още една успешните ленти на Marvel, сочи сайтът за филмови данни The Numbers.

Както показва графиката, подготвена от Statista, приходите от франчайза на Marvel са се изстреляли нагоре много по-бързо, отколкото други големи франчайзи като Джеймс Бонд, Междузвездни войни, Батман и Хари Потър. Важно е да се отбележи, че това е първият филм за Спайдър-мен, пуснат като част от MCU. Предишните пет ленти от сериите за супергероя, първата от които бе през 2002 г., не са част от този франчайз.

Сега, с печалба от над 5 млрд. долара от представянето на "Железният човек" през 2008 г. насам, франчайзът на Marvel доближава този на Джеймс Бонд, който е натрупал почти 5,5 млрд. долара от „Доктор Но“ от 1963 г. насам. Междузвездни войни все още е най-големият франчайз в историята с акумулирани 6,3 млрд. долара откакто първият филм - „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“, е пуснат по кината през 1977 г.

Infographic: The Biggest Movie Franchises | Statista

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още