IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-популярните туристически дестинации през 2019 г.

Ню Йорк отпада от топ 10, докато Делхи за първи път попада сред първите десет

22:15 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Хонконг ще запази статута си на най-популярен град за международните посетители по света и през 2019 г. въпреки продължаващите политически вълнения, които доведоха до рязък спад в броя на туристите. Междувременно Ню Йорк отпада от първите 10 места, а Делхи се присъединява към тях за първи път.

Докладът „Топ 100 на градските дестинации“ на Euromonitor International показва, че азиатските градове доминират в класацията, участвайки в подреждането с повече от 40 населени места. Очаква се Банкок да заеме второ място, следван от Макао и Сингапур.

Челната петица се допълва от Лондон въпреки придвижването му с две места надолу на фона на несигурността около Brexit.

В световен мащаб се очаква входящите посещения да отбележат ръст с 4,2% през 2019 г.,достигайки 1,5 милиарда пътувания.

В същото време Ню Йорк, най-популярната американска дестинация за международните посетители, се смъква от осмото място до номер 11, като Маями (29-а позиция), Лос Анджелис (33-о място) и Лас Вегас (38-а позиция) са други американски дестинации, които се подреждат след Ню Йорк.

Търговско напрежение между САЩ и Китай е „едно от основните опасения за туристическата индустрия“, смята автора на доклада Рабия Ясмин, която добави, че много градове в САЩ активно се опитват да достигнат до доходоносния китайски туристически пазар.

Изследването на Euromonitor обхваща задграничните посетители в над 400 града по света, които остават на съответното място по-дълго от 24 часа и по-кратко от една година. В изследването са включени посещенията на хора, които пътуват по работа, през свободното си време или за да посетят семейството и приятелите си. Изключени са посещенията на тези, които са назначени на работа в чужбина или пребивават там заради образованието си, както и военнослужещи, транспортен екипаж, криузни пътници и хора, които са били принудени да напуснат дома си по военни или други причини.

Класирането за 2019 г. е направено въз основа на данни за посещенията през полугодието, което означава, че първото място на Хонконг все още е под въпрос. Туристическа индустрия в града е силно засегната от демонстрациите на протестиращите, които създават безредици почти всяка седмица от юни насам.

„Въз основа на най-новите данни на Хонконгския съвет за туризъм, както и на прогнозите на Euromonitor, се очаква туристическият поток в Хонконг да спадне с 5% до 10% през 2019 г.“, според Haven.

В по-широк план списъкът на Euromonitor показва, че азиатският туризъм се намира в разцвет. Регионът предоставя значително повече места от всеки друг и броят им непрекъснато нараства след публикуването на първото издание на класацията през 2013 г. Туристите в Азия са отговорни за голяма част от растежа, според доклада, тъй като нивата на доходите нарастват и се увеличава броят на китайските посетители в други страни, както и на пътниците от поколението Y от целия регион.

Най-големият скок в класацията през 2019 г. се очаква да дойде от Хургада в Египет, като курортният град най-вероятно ще заеме 63-та позиция, след като се присъедини към топ 100 през миналата година. Благодарение на програма за реформа в туризма и подобряването на сигурността, Египет остава водещата дестинация в Северна Африка, като Кайро също се радва на силен растеж. Други забележителни изкачвания в класацията бележат индийските градове Агра и Бангалор, както и Себу във Филипините.

В Европа традиционните дестинации като Барселона, Милано и Виена заемат по-ниски позиции, докато градове в Хърватия, Словения и Швеция или т. нар „места извън утъпканите пътеки“ се изкачват. Тенденцията е подобни локации тепърва да си пробиват път в топ 100.

Още графики може да откриете тук.

hong hong

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още