IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-скъпите футболни клубове в света

Класацията се оглавява от испанските Реал Мадрид и Барселона

17:10 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Forbes всеки от 20-те най-ценните футболни клуба в света се оценява средно на около 1,16 млрд. долара, съобщава Statista. Това с около 84% повече, отколкото стойността им преди пет години.

Класацията оглавява Реал Мадрид, който се оценява на около 3,26 млрд. долара, основно заради приходите от 746 млн. долара, което е най-голямата сума, отчитана от спортен отбор в света.

В Барселона се отчитат вторите най-високи приходи (627 млн. долара), а стойността на клуба възлиза на 3,2 млрд. долара, или с 23% повече от миналата година.

Челната тройка се оформя от Манчестър Юнайтед с оценка от 3,1 млрд. долара. "Червените дяволи" са много пред всички останали отбори в английската Висша лига в това отношение. 

Благодарение на 7-годишния спонсорски договор на Манчестър Юнайтед със Chevrolet на стойност 559 млн. долара, който стартира от това лято, нетната загуба от пропуснатото класиране за Шампионска лига ще бъде около 35 млн. долара, вместо 55 млн. долара. 

Топ 20 тази година има две нови попълнения - Пари Сен Жермен е на 15-о място, като стойността му се оценява на 415 млн. долара, докато вторият нов клуб - Галатасарай, е класиран на 16-а позиция и се оценява на 347 млн. долара според Forbes.
 
 
Подреждането на най-богатите клубове в техните страни се определя често от приходите от Шампионската лига. Не по-маловажни са обаче и приходите от телевизионни права. Цели пет от първите десет най-скъпи футболни клуба в света са от Английската висша лига, която получава по 2,6 млрд. долара годишно от телевизионни права. 

Следващата най-богато първенство в това отношение е Серия А в Италия, където годишните приходи от телевизионни права са на стойност 1,3 млрд. долара. 
Infographic: The World's Most Valuable Soccer Clubs | Statista

Още интересни графики вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още