IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-скъпоплатените спортисти в света

Победителят за тази година е водил класацията на Forbes 4 пъти през последните седем години

21:22 | 07.06.18 г.
<p>
	Флойд Мейуедър (вляво) и Конър Макгрегър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Флойд Мейуедър (вляво) и Конър Макгрегър. Снимка: Архив Ройтерс

Договорите за телевизионни права за излъчване на спортни събития носят рекордни суми за най-печелившите спортисти по света. Това се вижда особено добре в NBA, например, където играчите са спечелили от скока в заплатите през 2016 г. в резултат на договора за излъчване на лигата за 24 млрд. долара – тройно по-висока сума от предишната година. В резултат на това 40 играчи от NBA присъстват в годишната класация на Forbes за 100-те най-високо платени спортисти.

Но въпреки успеха на звездите от NBA, те не могат да се доближат до трима известни в цял свят футболни икони и двама бойци, които направиха невероятно шоу миналия август. Най-печелившият баскетболист от NBA – Леброн Джеймс, е събрал 85,5 млн. долара през последните 12 месеца и е едва пети сред най-високоплатените спортисти.

А на първо място отново е Флойд Мейуедър, който оглавява класацията за четвърти път през последните седем години, този път благодарение на сумата от 275 млн. долара, която спечели от битката със звездата в смесените бойни изкуства Конър Макгрегър. Общата сума, която боксьорът е получил миналата година е дори с 10 млн. долара по-голяма.

Самият Макгрегър е на четвърто място с доста по-скромните 99 млн. долара.

Втори и трети след Мейуедър са двама футболисти – съответно Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Сумите, които те са спечелили обаче, са над двойно по-ниски от тази на боксьора. Играчът на Барселона е получил общо 111,0 млн. долара, а колегата му от Реал Мадрид – 108,0 млн. долара.

Кои са останалите в топ 10 – вижте в графиката

Infographic: The World's Highest Paid Athletes | Statista You will find more infographics at Statista

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още