Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Графика на деня: Пазарът на фалшиви стоки е по-голям от икономиката на Ирландия

Китай и Хонконг формират почти 80 процента от обема и около 90 процента от стойността на търговията с фалшификати, според Statista

Графика на деня: Пазарът на фалшиви стоки е по-голям от икономиката на Ирландия

Снимка: Lucas Schifres/Bloomberg

Обувки, дрехи, чанти, електроника: търговията с артикули, нарушаващи международните закони за интелектуална собственост, може и да е незаконна, но пазарът на фалшиви стоки е доста оживен през последните години.

Според данни от доклада за глобалната търговия с фалшификати на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) търговията с фалшиви стоки възлиза на приблизително 449 млрд. долара през 2019 г., пише Statista.

Данните показват, че продажбата на фалшиви маратонки, часовници и дрехи са приблизително толкова доходоносни, колкото управлението на средно голяма европейска държава.

Например икономиката на Ирландия генерира приблизително 431 млрд. долара, според данни на ОИСР, а Португалия е на седмо място сред страните членки на Организацията с 372 млрд. долара.

Размерът на пазара на фалшиви стоки е съизмерим и с икономиката на Хонконг, която е за 466 млрд. долара. Точно в Хонконг е иззета около 20% от стойността на конфискуваните фалшиви стоки в периода 2017-2019 г.

В същия период Китай и Хонконг формират почти 80 процента от обема и около 90 процента от стойността на търговията с фалшификати.

Турция, Сингапур и Обединените арабски емирства са съответно на трето, четвърто и пето място по стойност. Турция се откроява с приноса си от около 10 процента в общия обем на иззетите стоки.

Авторите на доклада отбелязват, че това не означава непременно, че фалшификатите произхождат от тези икономики, а по-скоро, че тези държави служат като транзитна точка за посочените артикули.

Според изданието търговията с фалшиви или пиратски стоки съставлява 2,5% от световната търговия и приблизително 6% от вноса в Европейския съюз през 2019 г.

Въпреки че докладът не дава конкретни цифри, глобалната пандемия със сигурност се отразява на пазара. Затварянето на границите и ограничения производствен капацитет са довели до ръст на потока от фалшиви фармацевтични продукти и лични предпазни средства.

 

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Венеция става първият град в света с входна такса