Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Графика на деня: Пазарът на кафе - откъде идва и кой го пие?

Водещите потребители на ароматната напитка се намират в Европа, а най-големите производители са предимно развиващи се страни

Графика на деня: Пазарът на кафе - откъде идва и кой го пие?

Снимка: Архив Ройтерс

Как предпочитате кафето си сутрин? От италианско еспресо до виетнамско яйчено кафе (известно като ca phe trung), приготвяно от жълтък и кондензирано мляко - изборът много зависи от това къде се събуждате, пише ВВС.

Все повече хора пият повече кафе от всякога, сочат данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). Коя страна обаче е най-големият производител? А и кой пие най-много кафе и къде хората го купуват най-много?

Водещи производители на кафе

Кафето е една от най-популярните напитки в света и се произвежда в над 50 страни.

Бразилия е най-големият производител на кафе в света. През 2017-2018 г. страната е произвела над 51 млн. чувала (от 60 кг.) с кафени зърна. Вторият най-голям производител в света е Виетнам.

През 2016-2017 г. Индия, която също е един от най-големите производители в света, е произвела 5,8 млн. чувала с кафени зърна, а съседна Шри Ланка е произвела 33 хил. чувала.

Някои далеч по-малки страни са ключови производители. Хондурас, например, е произвел над 8,3 млн. чувала с кафе миналата година и е една от водещите страни износителки. По данни на фондация Fairtrade над 125 млн. души в света зависят от кафето за прехраната си, а около 25 млн. плантации на дребни собственици произвеждат 80% от кафето в света.

Fairtrade кафето е вид сертификат, който гарантира на потребителите, че могат да проследят произхода на кафените зърна, а фермерите получават гарантирана минимална цена за кафето си. Фермерите на Fairtrade кафе произвеждат 560,900 тона кафе на година, които са достатъчни за производството на над 58,9 млрд. единични кафета еспресо.

Въпреки че съществуват над 100 различни вида кафе, най-произвеждани и продавани са Арабика и Робуста.

Кой пие най-много?

По отношение на потреблението на кафе само в две страни на човек се пада над 10 кг. на човек – Финландия и Швеция, сочат данни на Международната организация за кафе.

Финландците пият най-много кафе на година – по 12,5 кг. на човек. Други скандинавски страни също попадат в топ пет, може би защото хората там се нуждаят от чаша с ароматната напитка, за да оцелеят в студените дни.

Десетте страни, в които се пие най-много кафе, се намират в Европа, докато повечето от най-големите производители на кафе са в развиващи се страни, тъй като имат подходящия климат за отглеждането му.

Идеалните условия за отглеждане на кафени растения се срещат в т. нар. „зърнен пояс“ от двете страни на Екватора, между Тропика на козирога и Тропика на рака (23 градуса северна ширина до 23 градуса южна ширина).

Нито САЩ, нито Великобритания попадат в топ 20 на страните потребителки на кафе, изпреварени от държави като Хърватия, Франция и Литва.

Кой плаща най-много?

Веригата за доставки на кафето е сложна. Зърната преминават от производители към търговци, от хора, които го обработват, до износители и в крайна сметка от пекари до търговци на дребно.

Така че промяна в цената на кафето може да повлияе сериозно върху цените за фермерите, производителите и потребителите.

По данни на Международната организация за кафе британските потребители са плащали най-много за ароматната напитка през 2016 г. - 16,29 долара за половин килограм разтворимо кафе.

Следват жителите на Малта с 13,33 долара и на Италия със 7,45 долара за половин килограм прясно изпечено кафе.

Полските любители на кафето са плащали най-малко за ежедневната си кофеинова доза – 3,17 долара.

Най-големите марки

Пиенето на чаша кафе на път за офиса се е превърнало в ежедневен ритуал за много служители по света. Според изследователската компания Allegra Strategies през 2017 г. в Европа е имало над 22 700 брандирани заведения и над 27 900 в САЩ.

Базираната в Сиатъл компания Starbucks е на първо място в САЩ с над 13 500 заведения. Costa Coffee е най-голямата верига в Европа с 2 755 заведения, следвана от Starbucks с 2 406.

Въпреки че традиционно е известна като страна на любителите на чая, Великобритания е приела 7 421 брандирани заведения за кафе през 2017 г. Броят на заведенията в страната е нараснал с 643 миналата година, което е най-голямото увеличение в Европа.

Още графики вижте тук

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
ivs до: majnata
преди 1 година
Ако се нарича кафе - пият го постоянно ама е *** пот. На филтър машина за 10 чаши се слага 1/3 чаша кафе. Плюсът е, че е ароматно
3
 
8
 
1
преди 1 година
"Финландците пият най-много кафе на година – по 12,5 кг. на човек. Други скандинавски страни също попадат в топ пет, може би защото хората там се нуждаят от чаша с ароматната напитка, за да оцелеят в студените дни."

Поредната глупост ... ескимосите да са измрели отдавна без кафе .

Още от Новини
ЕЦБ ще се включи в прайда във Франкфурт